Pro přípravu nepotřebujete žádné speciální vybavení – Trdelníky snadno připravíte na plechovce od piva. Skořicový trdelník je typickým dezertem, který evokuje atmosféru jarmarků, trhů a tradičních slavností. Při pečení doma si však můžete užít jeho přípravu i mimo tyto speciální příležitosti. Kombinace křupavého těsta a sladké skořicové kůrky je neodolatelná a vůně, která zaplní celou kuchyni, naladí nejen vás, ale i vaše blízké. Když trdelník rozpeču v troubě, má úžasně nadýchanou texturu, přestože není pečený na otevřeném ohni jako tradičně.

Tento recept navíc nabízí prostor pro variace – do cukrové směsi lze přidat třeba i vanilku nebo kakao, a místo skořice experimentovat s jiným kořením. Výsledkem bude vždy lahodný dezert, který potěší každého milovníka sladkého pečiva.

Recept na skořicový trdelník

Délka pečení v troubě 15 minut. Suroviny na 10 trdelníků.

Nezbytné vybavení

  • 10 plechovek od piva nebo jiného nápoje
  • alobal

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • 42 g čerstvého droždí
  • 200 g moučkového cukru
  • 80 g sádla
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 100 g cukru
  • mleté mandle
  • 20 g mleté skořice
  • olej

Postup přípravy

1. Ve velké míse poctivě smícháme změklé máslo, sádlo, rozdrobené droždí, moučkový cukr, vejce, mléko a mouku.

Zaděláme na těsto smícháním surovin.
Zdroj obrázku: Family Friendly Cooking, Zaděláme na těsto smícháním surovin.

2. Směs osolíme a vypracujeme hladké těsto.

3. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 30 minut.

4. Mezitím si řádně vypláchneme a umyjeme plechovky a zabalíme je do alobalu.

Omyté plechovky zabalíme do alobalu.
Zdroj obrázku: Family Friendly Cooking, Omyté plechovky zabalíme do alobalu.

5. Alobal potřeme olejem a poté vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejných dílů.

6. Dáme si předehřát troubu na 220°C a z každého dílu těsta vyválíme dlouhého hada.

7. Těsto postupně namotáme na plechovky a na začátku i na konci musíme těsto zakotvit nebo zaháknout.

Hada z těsta namotáme na plechovky.
Zdroj obrázku: Family Friendly Cooking, Hada z těsta namotáme na plechovky.

8. Nyní necháme ještě těsto na plechovkách dokynout, poté je na plechu vložíme do předehřáté trouby na 10 – 15 minut.

9. Hotové trdelníky obalíme ve směsi cukru a namletých mandlí, případně je můžeme naplnit šlehačkou nebo zmrzlinou.

Historie a původ trdelníku

Trdelník vznikl v oblasti Sedmihradska, které se dnes nachází na území Rumunska. Do Evropy ho pravděpodobně přinesl maďarský generál József Gvadányi, který v 18. století pobýval v slovenském městě Skalica. Recept se poté rozšířil do okolních regionů Slovenska, Maďarska, a České republiky. Gvadányi si oblíbil tento druh pečiva při svém pobytu v Sedmihradsku a díky němu se trdelník stal tradiční pochoutkou ve střední Evropě.

Tedy abychom se vyjádřili přesně – žádný tradiční český trdelník neexistuje!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest