Ten, kdo někdy ochutnal poctivý domácí škvarkovník, dobře ví, že se s ním těžko přestává. Křehké, voňavé a jemně slané pečivo z vrstveného škvarkového těsta má prostě něco do sebe. Není to jen o chuti, škvarkovníky jsou i kus tradice, kus vesnického života, kdy se kolem pece shromáždila celá rodina a zbylé škvarky z domácí zabíjačky se zužitkovaly do těchto zlatavých placek nebo koláčků.
Těsto se připravuje různě, někde se škvarky zapracovávají přímo do těsta, jinde se na těsto pokládají při překládání, aby vznikla ta pověstná vrstvená struktura. Pečou se kolečka, trojúhelníčky i čtverce, někdy sypané solí, kmínem, nebo hrubým pepřem. Ať už se u vás doma dělají jakkoliv, jedno je jisté – vždycky zmizí dřív, než by člověk čekal. Jsou skvělé jen tak, k pivu, k polévce nebo jako rychlá svačina na cesty.
Škvarkovníky se v každé oblasti naší země, jak už to bývá, připravovaly trochu jinak. Recepty se dědily z generace na generaci a i dodnes se zachovalo nepřeberné množství receptů jejich přípravy.
Recept na Pagáče neboli domácí škvarkovníky z poctivého těsta
Ingredience potřebné na přípravu škvarkovníků
- 500 g hladké mouky
- kostka droždí
- 1 vejce
- 350 g mléka
- 2 lžičky soli
- 1 lžíci sádla
- 300 g škvarků (namletých)
- 2 lžíce sádla (rozpuštěného)
Postup přípravy škvarkovníků
1. V misce si zaděláme kvásek smícháním rozdrobeného droždí, trochy vlažného mlék, lžičky cukru a lžíce mouky. Necháme stát v tepe přikryté asi 15 minut.
2. Do hotového kvásku nasypeme mouku, přidáme vejce, vlažné mléko, sůl a 1 lžíci sádla. Promícháme a vypracujeme těsto, které necháme přikryté v teple kynout asi 1 hodinu.
3. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a za pomoci mouky vyválíme na slabší placku.
4. V misce si smícháme umleté škvarky s rozpuštěným sádlem a tyto namažeme asi na polovinu těsta.

Škvarková pomazánka: tradiční rodinný recept, připravovaný z vybraných surovin
5. Poté těsto překládáme ze stran a do tvaru čtverce, necháme 15 minut odležet a znovu vyválíme a překládáme. Tento postup zopakujeme nejméně 3x po 15 minutách. Mouku pokaždé trochu setřemrukou, aby nebyla příliš moukové.
6. Pak těsto znovu rozválíme a vykrajujeme kolečka. která pokládáme na plech a necháme ještě nakynout. Troubu si vyhřejeme na 220 stupňů. Zbytky těsta pokládáme na sebe, nemícháme do kuličky, aby se vrstva zachovaly, a znovu rozválíme a vykrojíme. Poslední zbytky už neválíme, můžeme si z nich udělat co chceme, anebo vyhodit.

Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou: Koláčky, které budete chtít jíst pořád
7. Škvarkovníky necháme asi 20 minut kynout na plechu, potřeme osoleným rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut.
Tip na servírování a ohřívání
Škvarkovníky podáváme ještě teplé, ale jsou výborné i na další den, i když horkovzdušní trouba poslouží k tomu, aby byly i poté jako čerstvé. Horkovzduška je na ohřívání pečených a smažených pokrmů výborná, v mikrovlnce pokrmy změknou, ale v horkovzdušní troubě jsou jako čerstvé.

Domácí škvarkovníky se zelím nebo zelňáky se škvarkami: voňavé pečivo plné vzpomínek na pravou vesnickou kuchyni

Domácí škvarkový chléb: Oblíbená pochoutka z dětství, na kterou se nezapomíná
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková