Toto je snadné a lahodné tajemství našich babiček. Jestli máme hodně ořechů a hroznů, k tomu jehlu a nit a ještě chuť si hrát, můžeme si připravit tuto sladkou nezvyklou pochoutku jako cukroví na vánoční stůl. Moc z nás jí asi nebude znát, protože není zvykem jí vidět u nás, na stolech, ale chcete li mít na svátečním stole něco unikátní a vůbec ne tradiční, vyzkoušejte toto sladké tajemství z ořechů a hroznů a to pouze z pár ingrediencí.
Recept na sladké tajemství z ořechů a hroznů – netradiční vánoční cukroví
Ingredience na přípravu
- 1 kg vlašských ořechů
- 2 kg hroznů
- 2 PL mouky
- 2 PL cukru
- 3 PL škrobu
- 1 hrnek mléka
Postup přípravy
1. Vyloupeme vlašské ořechy opatrně tak, aby nám vznikli pěkné půlky (nejlepší jsou ořechy zvané papíráky). Půlky ořechů za pomocí jehly nataháme na nit s uzlíkem a uděláme několik cca 30 cm dlouhých “korálků”.
2. Hrozny – můžou být bílé i modré dohromady – rozmixujeme ponorným mixerem anebo v elektrickém sekáčku a přes síto propasírujeme. Poté ještě jednou přes sítko přecedíme.
3. Vzniklou šťávu z hroznů dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Naběračkou posbíráme vzniklou pěnu.
4. V misce rozmícháme v mléku mouku, cukr a škrob a rozředíme asi 3 naběračkami vařící hroznový šťávy.
5. Celou směs poté vylijeme do vařící šťávy a za stálého míchání uvaříme hustý a hladký krém.
6. Ořechy natahané na niti pak za pomocí lžíce namáčíme do krému a nití uvazujeme visící na tyč.
7. Postupně tento postup opakujeme a visící ořechové nitě necháme ztuhnout pověšené na tyči ideálně cca 2 hodiny.
8. Po ztuhnutí stáhneme z nitě a krájíme na větší či menší kousky dle libosti a pokládáme na mísu s cukrovím.
Tipy na servírování
Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem kvůli vzhledu, cukroví skladujeme v chladu, aby zůstalo čerstvé a krém nevytékal. Pokud chceme cukroví obohatit, můžeme ořechy před obalením v krému namočit do rozpuštěné čokolády a nechat ji ztuhnout. Poté je obalíme v krému a kokosu. Místo vlašských ořechů můžeme použít i jiné druhy ořechů, jako jsou lískové nebo pekanové ořechy.
Nepřehlédněte další desítky originálních receptů na vánoční cukroví a sladkosti – inspirujte se.