Toto je snadné a lahodné tajemství našich babiček. Jestli máme hodně ořechů a hroznů, k tomu jehlu a nit a ještě chuť si hrát, můžeme si připravit tuto sladkou nezvyklou pochoutku jako cukroví na vánoční stůl. Moc z nás jí asi nebude znát, protože není zvykem jí vidět u nás, na stolech, ale chcete li mít na svátečním stole něco unikátní a vůbec ne tradiční, vyzkoušejte toto sladké tajemství z ořechů a hroznů a to pouze z pár ingrediencí.

Recept na sladké tajemství z ořechů a hroznů – netradiční vánoční cukroví

Ingredience na přípravu

  • 1 kg vlašských ořechů
  • 2 kg hroznů
  • 2 PL mouky
  • 2 PL cukru
  • 3 PL škrobu
  • 1 hrnek mléka

Postup přípravy

1. Vyloupeme vlašské ořechy opatrně tak, aby nám vznikli pěkné půlky (nejlepší jsou ořechy zvané papíráky). Půlky ořechů za pomocí jehly nataháme na nit s uzlíkem a uděláme několik cca 30 cm dlouhých “korálků”.

Vyloupeme ořechy, aby jádra měla půlky.
Zdroj: Světlana V, Vyloupeme ořechy, aby jádra měla půlky.
Jádra natahujeme za pomoci jehly na nit.
Zdroj: Světlana V, Jádra natahujeme za pomoci jehly na nit.
Jádra natahané na nitích.
Zdroj: Světlana V, Jádra natahané na nitích.

2. Hrozny – můžou být bílé i modré dohromady – rozmixujeme ponorným mixerem anebo v elektrickém sekáčku a přes síto propasírujeme. Poté ještě jednou přes sítko přecedíme.

Hrozny rozmixujeme.
Zdroj: Světlana V, Hrozny rozmixujeme.
Přecedíme 2x přes sítko.
Zdroj: Světlana V, Přededíme 2x přes sítko.

3. Vzniklou šťávu z hroznů dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Naběračkou posbíráme vzniklou pěnu.

4. V misce rozmícháme v mléku mouku, cukr a škrob a rozředíme asi 3 naběračkami vařící hroznový šťávy.

5. Celou směs poté vylijeme do vařící šťávy a za stálého míchání uvaříme hustý a hladký krém.

Aladký a hustý krém z hroznů.
Zdroj: Světlana V, Sladký a hustý krém z hroznů.

6. Ořechy natahané na niti pak za pomocí lžíce namáčíme do krému a nití uvazujeme visící na tyč.

Ořechy obelujeme v krému.
Zdroj: Světlana V, Ořechy obalujeme v krému.

7. Postupně tento postup opakujeme a visící ořechové nitě necháme ztuhnout pověšené na tyči ideálně cca 2 hodiny.

Obalené ořechy necháme ztuhnout.
Zdroj: Světlana V, Obalené ořechy necháme ztuhnout.

8. Po ztuhnutí stáhneme z nitě a krájíme na větší či menší kousky dle libosti a pokládáme na mísu s cukrovím.

Ztáhneme z nitě a nakrájíme.
Zdroj: Světlana V, Ztáhneme z nitě a nakrájíme.

Tipy na servírování

Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem kvůli vzhledu, cukroví skladujeme v chladu, aby zůstalo čerstvé a krém nevytékal. Pokud chceme cukroví obohatit, můžeme ořechy před obalením v krému namočit do rozpuštěné čokolády a nechat ji ztuhnout. Poté je obalíme v krému a kokosu. Místo vlašských ořechů můžeme použít i jiné druhy ořechů, jako jsou lískové nebo pekanové ořechy.

Nepřehlédněte další desítky originálních receptů na vánoční cukroví a sladkosti – inspirujte se.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest