Kuře, kuřecí maso, kuřecí stehna, kuřecí křídla, tolikrát skloňované slovo a v různých podobách. A víte proč? Kuřecí maso je jednou z nejstarších surovin, kterou lidé konzumují. Kuřecí maso je zároveň symbolem rychlých, jednoduchých a výživných jídel. Díky své variabilitě je používáno jak v dietních receptech, tak klidně i ve slavnostním menu. Jeho předností je především jemná chuť kuřecího masa, nízký obsah tuku a je bohaté na bílkoviny. Dnešní recept na kuřecí steak patří mezi top gurmánské pokrmy mojí kuchařky.

Kromě toho, že se kuře peče, vaří, obaluje a smaží, griluje a upravuje na stovky způsobů, můžeme z něj udělat perfektní kuřecí steak. Dnes si uděláme kuřecí steak se sladko-kyselou chutí, k tomu pikantní omáčku a na závěr posypaný kajenským pepřem. Aby jsme získali šťavnatou, pikantní chuť steaku kuřecí stehenní maso. Předem marinujeme.

Recept na kuřecí steak ve sladko pikantní marinádě

Ingredience pro přípravu kuřecího steaku

  • 4 kusy vykostěného kuřecího stehna
  • 1/2 KL mletého pepře
  • 1 KL soli
  • 2 stroužky česneku (nastrouhané)
  • 2 PL máslla

Sladká pikantní omáčka

  • 3 PL rostlinného oleje
  • 2 PL cibule ( drobně nakrájené)
  • 1 stroužek česneku (drobně nasekaný)
  • 5 hrubě nasekaných červených kajenských paprik
  • 1 PL pšeničné mouky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 PL sladké sójové omáčky
  • 2 PL ústřičné omáčky
  • 1/2 KL mletého pepře
  • 1 PL kuřecího vývaru v prášku (bujon)
  • 1 KL soli
  • kajenský pepř

Postup

Obrázek re ceptu na Sladký a pikantní kuřecí steak - ideální k večeři
Recept na Sladký a pikantní kuřecí steak – ideální k večeři

1. Vykostěné kuřecí stehna důkladně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.

2. Maso potřeme celé česnekem, pepřem a solí a necháme chvíli uležet.

3. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso z obou stran důkladně osmažíme, teplotu snížíme, aby maso bylo dokonale udělané.

4. Maso z pánve vyndáme a necháme stranou.

5. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli a česnek do zlatova, přisypeme mouku a mícháme, dokud se suroviny nespojí.

Obrázek re ceptu na Sladký a pikantní kuřecí steak - ideální k večeři
Recept na Sladký a pikantní kuřecí steak – ideální k večeři

6. Za stálého míchání přilévejte vývar, dokud mírně nezhoustne, pridáme ostatní suroviny a přivedeme k varu.

7. Přidáme odložené maso, krátce povaříme a znovu vyjmeme na talíř.

8. Podáváme posypané kajenským pepřem a s přílohami.

Obrázek receptu na kuřecí roládu s cibulovou omáčkou a bramborovým pavé.

Šťavnatá kuřecí roláda s cibulovou omáčkou a jemným bramborovým pavé – osloví i náročného strávníka

Tipy

Kuřecí steak se sladkou a pikantní kuřecí omáčkou podáváme s hranolkami a zeleninovým salátem.

Použijte horní část stehna s odstraněnou kostí. Kdo nemá rád tučné maso, může odstranit i kůži. Ale v obchodech se prodává většinou kuřecí stehno bez kosti a kůže.

Při přípravě na másle používejte mírný oheň, a by se kuře nepřipálilo a bylo propečené rovnoměrně.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest