Kuře, kuřecí maso, kuřecí stehna, kuřecí křídla, tolikrát skloňované slovo a v různých podobách. A víte proč? Kuřecí maso je jednou z nejstarších surovin, kterou lidé konzumují. Kuřecí maso je zároveň symbolem rychlých, jednoduchých a výživných jídel. Díky své variabilitě je používáno jak v dietních receptech, tak klidně i ve slavnostním menu. Jeho předností je především jemná chuť kuřecího masa, nízký obsah tuku a je bohaté na bílkoviny. Dnešní recept na kuřecí steak patří mezi top gurmánské pokrmy mojí kuchařky.
Kromě toho, že se kuře peče, vaří, obaluje a smaží, griluje a upravuje na stovky způsobů, můžeme z něj udělat perfektní kuřecí steak. Dnes si uděláme kuřecí steak se sladko-kyselou chutí, k tomu pikantní omáčku a na závěr posypaný kajenským pepřem. Aby jsme získali šťavnatou, pikantní chuť steaku kuřecí stehenní maso. Předem marinujeme.
Recept na kuřecí steak ve sladko pikantní marinádě
Ingredience pro přípravu kuřecího steaku
- 4 kusy vykostěného kuřecího stehna
- 1/2 KL mletého pepře
- 1 KL soli
- 2 stroužky česneku (nastrouhané)
- 2 PL máslla
Sladká pikantní omáčka
- 3 PL rostlinného oleje
- 2 PL cibule ( drobně nakrájené)
- 1 stroužek česneku (drobně nasekaný)
- 5 hrubě nasekaných červených kajenských paprik
- 1 PL pšeničné mouky
- 500 ml kuřecího vývaru
- 2 PL sladké sójové omáčky
- 2 PL ústřičné omáčky
- 1/2 KL mletého pepře
- 1 PL kuřecího vývaru v prášku (bujon)
- 1 KL soli
- kajenský pepř
Postup
1. Vykostěné kuřecí stehna důkladně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
2. Maso potřeme celé česnekem, pepřem a solí a necháme chvíli uležet.
3. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso z obou stran důkladně osmažíme, teplotu snížíme, aby maso bylo dokonale udělané.
4. Maso z pánve vyndáme a necháme stranou.
5. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli a česnek do zlatova, přisypeme mouku a mícháme, dokud se suroviny nespojí.
6. Za stálého míchání přilévejte vývar, dokud mírně nezhoustne, pridáme ostatní suroviny a přivedeme k varu.
7. Přidáme odložené maso, krátce povaříme a znovu vyjmeme na talíř.
8. Podáváme posypané kajenským pepřem a s přílohami.
Šťavnatá kuřecí roláda s cibulovou omáčkou a jemným bramborovým pavé – osloví i náročného strávníka
Tipy
Kuřecí steak se sladkou a pikantní kuřecí omáčkou podáváme s hranolkami a zeleninovým salátem.
Použijte horní část stehna s odstraněnou kostí. Kdo nemá rád tučné maso, může odstranit i kůži. Ale v obchodech se prodává většinou kuřecí stehno bez kosti a kůže.
Při přípravě na másle používejte mírný oheň, a by se kuře nepřipálilo a bylo propečené rovnoměrně.