Vůně jablečného koláče nám zpravidla evokuje chvíle rodinné pohody, ať už strávené s rodiči, babičkou či třeba tetou „ze třetího kolene“. Abyste si ji mohli dopřát i během pracovních dní, kdy není času nazbyt, je tu bleskový hrnkový jablečný koláč. Bez zdlouhavého kynutí, ba dokonce i bez vážení! Tento recept je léty prověřený i v rodinách našich redaktorů, můžete tedy stoprocentně věřit tomu, že opravdu funguje.

Léčivá síla skořice

Jablka a skořice, to je téměř nerozlučná dvojka. Jejich vůně i chuť k sobě dokonale ladí. O přínosu jablíček není pochyb, jsou obecně známa jako zdroj vitaminů a surovina podporující trávení. Lékem je ovšem i skořice, obsahuje totiž antioxidanty a dle některých výzkumů dokonce může pomoci s hladinou krevního cukru, působí protizánětlivě a dokáže chránit před srdečními chorobami.

Ingredience na těsto:

  • Vejce – 2 ks;
  • Sůl – ¼ čajové lžičky;
  • Vanilkový cukr – 1 čajová lžička;
  • Cukr krystal – ½ hrnku (100 g);
  • Rostlinný olej – ¼ hrnku (70 ml);
  • Zakysaná smetana – ½ hrnku (130 g);
  • Hladká mouka – 1¾ hrnku (220 g);
  • Kypřicí prášek –  1 čajová lžička;

Na náplň:

  • Jablka – 3-4 ks;
  • Cukr krystal – 1 polévková lžíce;
  • Skořice – dle chuti.

Na drobenku:

  • Hrubá mouka – 3 polévkové lžíce (50 g);
  • Cukr moučka – 3 polévkové lžíce (50 g);
  • Máslo – 2 polévkové lžíce (40 g).
Recept na: Sladké podzimní mámení: báječný bleskový jablečný koláč
Foto: Swiit Recipes/YouTube, Recept na: Sladké podzimní mámení: báječný bleskový jablečný koláč

Postup:

  • Do větší mísy rozklepněte vejce a přidejte k nim sůl.
  • Přisypte i vanilkový cukr a ½ šálku cukru krystal.
  • Vše společně vyšlehejte do husté bílé pěny.
  • Přilijte rostlinný olej a zakysanou smetanu, vše zlehka metličkou zašlehejte.
  • Mouku smíchejte s kypřicím práškem.
  • Sypkou směs přidejte do vaječné, zamíchejte metlou, až vznikne husté těsto, konzistencí podobné kynutému.
  • Pekáč vymažte tukem, vložte do něj těsto a rovnoměrně rozetřete.
  • Jablka nakrájejte na kostičky, posypte skořicí a cukrem. Promíchejte.
  • Ochucená jablka rozložte rovnoměrně na těsto.
  • V menší misce smíchejte máslo, hrubou mouku a moučkový cukr.
  • Společně rozmačkejte, až vznikne sypká drobenka, kterou posypejte koláč.
  • Pečte 40-45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Obrázek k receptu: Slavný strouhaný koláč z dob našich babiček: bez tvarohu či smetany!

Strouhaný jablečný koláč podle staročeského receptu: I bez smetany a tvarohu bude dokonale krémový

Obrázek receptu na Listové kostky s jablíčky-tak snadné a chutné

Listové kostky se skořicovými jablíčky a mandlemi – snadný jablečný koláč z plechu

Zdroj: Autorský text, Healthline, YouTube

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest