Vůně jablečného koláče nám zpravidla evokuje chvíle rodinné pohody, ať už strávené s rodiči, babičkou či třeba tetou „ze třetího kolene“. Abyste si ji mohli dopřát i během pracovních dní, kdy není času nazbyt, je tu bleskový hrnkový jablečný koláč. Bez zdlouhavého kynutí, ba dokonce i bez vážení! Tento recept je léty prověřený i v rodinách našich redaktorů, můžete tedy stoprocentně věřit tomu, že opravdu funguje.
Léčivá síla skořice
Jablka a skořice, to je téměř nerozlučná dvojka. Jejich vůně i chuť k sobě dokonale ladí. O přínosu jablíček není pochyb, jsou obecně známa jako zdroj vitaminů a surovina podporující trávení. Lékem je ovšem i skořice, obsahuje totiž antioxidanty a dle některých výzkumů dokonce může pomoci s hladinou krevního cukru, působí protizánětlivě a dokáže chránit před srdečními chorobami.
Ingredience na těsto:
- Vejce – 2 ks;
- Sůl – ¼ čajové lžičky;
- Vanilkový cukr – 1 čajová lžička;
- Cukr krystal – ½ hrnku (100 g);
- Rostlinný olej – ¼ hrnku (70 ml);
- Zakysaná smetana – ½ hrnku (130 g);
- Hladká mouka – 1¾ hrnku (220 g);
- Kypřicí prášek – 1 čajová lžička;
Na náplň:
- Jablka – 3-4 ks;
- Cukr krystal – 1 polévková lžíce;
- Skořice – dle chuti.
Na drobenku:
- Hrubá mouka – 3 polévkové lžíce (50 g);
- Cukr moučka – 3 polévkové lžíce (50 g);
- Máslo – 2 polévkové lžíce (40 g).

Postup:
- Do větší mísy rozklepněte vejce a přidejte k nim sůl.
- Přisypte i vanilkový cukr a ½ šálku cukru krystal.
- Vše společně vyšlehejte do husté bílé pěny.
- Přilijte rostlinný olej a zakysanou smetanu, vše zlehka metličkou zašlehejte.
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem.
- Sypkou směs přidejte do vaječné, zamíchejte metlou, až vznikne husté těsto, konzistencí podobné kynutému.
- Pekáč vymažte tukem, vložte do něj těsto a rovnoměrně rozetřete.
- Jablka nakrájejte na kostičky, posypte skořicí a cukrem. Promíchejte.
- Ochucená jablka rozložte rovnoměrně na těsto.
- V menší misce smíchejte máslo, hrubou mouku a moučkový cukr.
- Společně rozmačkejte, až vznikne sypká drobenka, kterou posypejte koláč.
- Pečte 40-45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Strouhaný jablečný koláč podle staročeského receptu: I bez smetany a tvarohu bude dokonale krémový
Listové kostky se skořicovými jablíčky a mandlemi – snadný jablečný koláč z plechu
Zdroj: Autorský text, Healthline, YouTube