Palačinky. Slovo, kdy se většině z nás okamžitě vybaví dětství, maminka u plotny, horká pánev a tenké plátky těsta, které se mažou marmeládou, sypou kakaem nebo balí s tvarohem a cukrem. Jenže palačinky nejsou jen o sladkostech a byla by chyba si myslet, že naslano nejsou moc známé. o celém světě najdeme nepřeberné množství variací na slané palačinky, které se staly základem luxusních obědů.

Už v kuchyních našich prababiček se připravovaly slané placky podobné palačinkám, které se plnily zelím, masem, luštěninami nebo bramborami. Dnes už nejsme limitováni pouze lokálními surovinami. Můžeme si dovolit kombinovat český základ s italským šarmem a tak do palačinky zabalíme plátky kvalitní šunky, přidáme voňavý italský sýr a vše zapečeme dozlatova. Pojďme se na to podívat!

Recept na slané palačinky s italským nádechem

Délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 200 ml perlivé minerálky bez příchutě
  • 4 vejce
  • sůl
  • máslo nebo přepuštěné máslo na smažení
  • 150 g nadrobno nakrájené šunky
  • 100 g najemno nastrouhaného italského sýra
  • 1/2 kelímku smetany

Postup přípravy zapečených palačinek

1. Mouku rozmícháme dohladka v části mléka s minerálkou, přidáme sůl a prošlehaná vejce.

2. Krátce ušleháme v hustší těsto a necháme 30 minut odpočinout.

3. Poté usmažíme na másle tenké palačinky a pokud máme opravdu kvalitní pánev, stačí před první palačinkou pánev vymazat máslem a pak již se peče bez problémů bez tuku.

4. Hotové palačinky jemně posypeme kvalitním italským najemno strouhaným sýrem a dále také posypeme drobnými kousky šunky.

5. Zavineme a každou palačinku rozkrojíme na 3 díly.

6. Zapékací mísu vymažeme máslem a poskládáme do ní rozkrájené palačinky.

7. Pokapeme rovnoměrně smetanou a posypeme sýrem.

8. Zapečeme asi 20 minut na 170°C a podáváme se zeleninovým salátem.

Zapečené palačinky a s náplní - naslano

Slané palačinky: Zapečené palačinky jsou sytým, ale velmi chutným pokrmem

Zapečené slané palačinky se šunkou a italským sýrem.
Zdroj: freepik, Zapečené slané palačinky se šunkou a italským sýrem.

Pár tipů na závěr

Pro vegetariánskou verzi můžete šunku nahradit grilovanou cuketou, lilkem nebo špenátem se sýrem feta.

Pokud nechcete péct, můžete palačinky pouze naplnit, zavinout a osmahnout na másle na pánvi. Vznikne tak křupavá varianta podobná quesadille.

Recept na špenátové palačinky. Vč. videoreceptu

Špenátové palačinky – zdravá slaná varianta palačinek, která navíc velmi dobře chutná

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest