Palačinky. Slovo, kdy se většině z nás okamžitě vybaví dětství, maminka u plotny, horká pánev a tenké plátky těsta, které se mažou marmeládou, sypou kakaem nebo balí s tvarohem a cukrem. Jenže palačinky nejsou jen o sladkostech a byla by chyba si myslet, že naslano nejsou moc známé. o celém světě najdeme nepřeberné množství variací na slané palačinky, které se staly základem luxusních obědů.
Už v kuchyních našich prababiček se připravovaly slané placky podobné palačinkám, které se plnily zelím, masem, luštěninami nebo bramborami. Dnes už nejsme limitováni pouze lokálními surovinami. Můžeme si dovolit kombinovat český základ s italským šarmem a tak do palačinky zabalíme plátky kvalitní šunky, přidáme voňavý italský sýr a vše zapečeme dozlatova. Pojďme se na to podívat!
Recept na slané palačinky s italským nádechem
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 250 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 200 ml perlivé minerálky bez příchutě
- 4 vejce
- sůl
- máslo nebo přepuštěné máslo na smažení
- 150 g nadrobno nakrájené šunky
- 100 g najemno nastrouhaného italského sýra
- 1/2 kelímku smetany
Postup přípravy zapečených palačinek
1. Mouku rozmícháme dohladka v části mléka s minerálkou, přidáme sůl a prošlehaná vejce.
2. Krátce ušleháme v hustší těsto a necháme 30 minut odpočinout.
3. Poté usmažíme na másle tenké palačinky a pokud máme opravdu kvalitní pánev, stačí před první palačinkou pánev vymazat máslem a pak již se peče bez problémů bez tuku.
4. Hotové palačinky jemně posypeme kvalitním italským najemno strouhaným sýrem a dále také posypeme drobnými kousky šunky.
5. Zavineme a každou palačinku rozkrojíme na 3 díly.
6. Zapékací mísu vymažeme máslem a poskládáme do ní rozkrájené palačinky.
7. Pokapeme rovnoměrně smetanou a posypeme sýrem.
8. Zapečeme asi 20 minut na 170°C a podáváme se zeleninovým salátem.

Slané palačinky: Zapečené palačinky jsou sytým, ale velmi chutným pokrmem
Pár tipů na závěr
Pro vegetariánskou verzi můžete šunku nahradit grilovanou cuketou, lilkem nebo špenátem se sýrem feta.
Pokud nechcete péct, můžete palačinky pouze naplnit, zavinout a osmahnout na másle na pánvi. Vznikne tak křupavá varianta podobná quesadille.

Špenátové palačinky – zdravá slaná varianta palačinek, která navíc velmi dobře chutná
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI