5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Velmi ráda si doma připravuji čerstvé, slané domácí pečivo. Tento recept na slané preclíky kombinuje máslo, sýr a droždí pro vytvoření lahodné a křupavé pochoutky. Jsou ideální jako občerstvení při posezení s přáteli nebo příloha k polévkám a salátům. Slané preclíky jsou výtečným předkrmem, který potěší každého milovníka slaného pečiva. Tento recept je jednoduchý na přípravu a využívá základní suroviny, které máte běžně doma.

Tyto slané preclíky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je uchovávat v hermeticky uzavřené nádobě, aby zůstaly křupavé. Ideální jako předkrm na rodinné oslavy nebo jako chutná svačinka kdykoli během dne. Potřebujete 250 g másla, 250 g strouhaného sýra Telemea, 250 g mouky, 3/4 balení droždí, 125 ml mléka a 2 vejce smíchaná s lžící mléka. Nejprve utřete máslo s nastrouhaným sýrem, poté přidejte mouku a droždí rozpuštěné v teplém mléce. Vše dobře prohněťte a dejte těsto na 20 minut do lednice odpočinout. Po vyjmutí těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujte preclíky do požadovaného tvaru. Preclíky položte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a moukou, a potřete je směsí vajec a mléka. Nechte je ještě 10 minut kynout na plechu, poté pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud nejsou krásně zlatavé a pevné. Pro extra chuť můžete do těsta přidat kmín nebo preclíky posypat strouhaným sýrem před pečením.

Tipy na dokonalé preclíky:

  • Varianty sýra: Můžete použít jiný tvrdý sýr, jako je gouda, čedar nebo parmezán, pro různé chuťové variace.
  • Dochucení: Preclíky můžete před pečením posypat hrubou solí, kmínem nebo sezamovými semínky pro extra chuť a texturu.
  • Podávání: Preclíky podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, ideálně s dipem, jako je hořčice nebo česneková omáčka.
Zdroj obrázku: bucataras-ro, Připravené preclíky na plechu

Recept na slané preclíky snadno a rychle

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Doba odpočinku a kynutí 30 minut
Celkový čas 1 hodina 10 minut
Porcí 50 kusů
Křupavé preclíky jsou potírané směsí vajec a mléka a pečené do zlatova

Suroviny

  • 250 gramů másla
  • 250 gramů strouhaného sýra
  • 250 gramů hladké mouky
  • 3/4 balení droždí (cca 7 gramů)
  • 125 mililitrů teplého mléka
  • 2 vejce (smíchaná s 1 lžící mléka)

Postup 

  • Utřete máslo s nastrouhaným sýrem do hladka. Přidejte mouku a droždí namočené v teplém mléce.
  • Všechny ingredience dobře prohněťte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na 20 minut.
  • Po vyjmutí těsta z lednice rozválejte těsto na plát silný přibližně 0,5 cm.
  • Vytvarujte jednotlivé preclíky.
  • Preclíky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo potřete máslem a posypte moukou.
  • Potřete preclíky směsí vajec a mléka pomocí štětce.
  • Kynutí: Nechte preclíky na plechu kynout přibližně 10 minut.
  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Vložte preclíky do trouby a pečte je, dokud nejsou zlatavé a křupavé na povrchu, což trvá přibližně 15-20 minut.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 60 Kč
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: droždí, preclík, těsto
Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!
Nejlepší pomazánky z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest