Slaní šneci z listového těsta jsou velmi oblíbenou pochoutkou, která se hodí na každou příležitost od oslavy po rychlou svačinu. Variabilita tohoto pokrmu je neskutečná, každý si přidáváme své ingredience.
Tento recept je na jednoduché, klasické šneky z listového těsta. A když budete chtít někoho okouzlit kreativitou, náplň si můžete jakkoliv poupravit. Základní surovinou tohoto pokrmu je listové těsto. Osobně preferuji rozválené těsto, neboť mi zkrátí čas přípravy a svačinka či večeře je rychle hotová.
Recept na Slané šneky z listového těsta
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
- Troubu
- mašlovačku na potření šneků vejcem
Suroviny
- 1 ks listového těsta (rozváleného)
- 1 ks vejce (na potření šneků)
- 200 g šunky či salámu (na plátky)
- 200 g sýra (na plátky)
- kečup (volitelný)
- oregáno (volitelný)
Postup
- Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů
- Rozložíme si plát rozváleného listového těsta na plechu do trouby.
- Na listové těsto souměrně klademe šunku/salám a sýr.
- Vršek potřeme tenkou vrstvou kečupu a případně posypeme kořením. Tento krok je volitelný.
- Nyní vše zarolujeme do roličky.
- Vzniklou roli z listového těsta nyní nakrájíme na přibližně stejné kusy cca o šířce 5 cm.
- Jednotlivé roličky neboli šneky potřeme ze všech stran rozkvrdlaným vejcem. Mezi jednotlivými šneky mějte dostatečný prostor, neboť zvětší svůj objem.
- Nyní plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova, přibližně 30 minut.
- Hotové šneky necháme chvíli vychladnout a můžeme podávat ještě vlažné se zeleninový salátem nebo jen samotné.
- Dobrou chuť.