Cuketa je pro mě královnou léta. Na zahradě jí mám každý rok spoustu a vždycky se těším, až z ní zase něco dobrého vykouzlím. Má jemnou chuť a dokáže do sebe krásně nasát vůni ostatních surovin, takže se s ní dá velmi experimentovat. Tenhle slaný koláč z cukety patří mezi moje nejoblíbenější – je jednoduchý, rychle hotový a díky slanině má výraznou, bohatou chuť. Všechno se krásně spojí – křehké těsto, vláčná cuketa, sýr i koření, které provoní celou kuchyni.
Miluju ho nejen čerstvě upečený, kdy ještě voní po troubě, ale i studený – je výborný jako lehká večeře, svačina na cesty nebo pohoštění pro přátele. Cuketa, původem z Itálie, se u nás už dávno zabydlela a stala se symbolem léta. Ať už ji přidám do perníku, polévky nebo právě do koláče, vždycky se mi potvrdí, že tahle nenápadná zelenina zvládne proměnit obyčejné jídlo v něco výjimečného.
Recept na slaný cuketový koláč
Ingredience pro přípravu
- 1 cuketa
- 200 g nastrouhaného sýra
- 150 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 200 g anglické slaniny
- sůl a pepř dle chuti
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- olej a strouhanka na vymazání formy
Postup přípravy cuketového koláče na plech
1. Cuketu omyjeme, osušíme a nastrouháme nahrubo.
2. Lehce vymačkáme přebytečnou šťávu a anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky.
3. Část anglické slaniny můžeme orestovat na pánvi (ale není to nutné) a sýr nastrouháme najemno.
4. Do větší mísy dáme cuketu, slaninu a sýr a přidáme vejce.
5. Osolíme, opepříme, promícháme a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pokud se těsto zdá příliš husté, můžeme přidat lžíci mléka.
6. Předehřejeme troubu na 180°C a formu na koláč nebo pekáček vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
7. Těsto rovnoměrně rozprostřeme a povrch uhladíme.
8. Pečeme asi 35 – 40 minut, dokud není povrch zlatavý a koláč pevný. Pro jistotu uděláme špejlový test.
9. Po upečení necháme koláč chvilku vychladnout.

Závěr
Podobné cuketové koláče jsou populární nejen u nás, ale i ve Francii nebo v Itálii, kde je najdete pod názvy „quiche“ nebo „frittata“, i když receptury se mohou lišit. V české kuchyni se cuketa stala oblíbenou až v posledních desetiletích. Nakonec ale každý z nás zná někoho, kdo mu na konci léta nabídne jednu či více cuket. A pokud odmítneme, o to více jich často dostaneme.
Zapečené cuketové hranolky s čedarem: Zdravější a téměř až návykově dobré
Karboše z cukety a hermelínu s bramborem, domácí tatarkou a okurkovým salátem: Obídek jako lusk
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková