Slané, zejména ty mnohosýrové koláče, mají tradici ve francouzské kuchyni a určitě vám všem něco říká název quiche. Nejznámější je quiche Lorraine, ale sýrové obměny se objevily velice brzy, protože sýr byl vždy dostupnou surovinou ve většině evropských krajů. Zajímavé je, že bez ohledu na nějaké francouzské recepty či nápady už moje babičky pekly slané koláče, jejichž náplní byla většinou brynza nebo i brambory. A jak byly vynikající.
Těsto bylo v podstatě podobné, kynuté, akorát náplně se přizpůsobovaly tomu, co bylo doma. Nakonec, tak se tomu děje i dnes. Vždyť i ty dnešní koláče jsou variabilní a můžeme si je naplnit, čím chceme a co máme po ruce. Ať už jsou to sýry, anebo uzeniny, či cibulka, vždycky to bude chutný slaný koláč. Možná si řeknete „pizza“, ale ne, těsto je jiné než na pizzu a bývá tlustší, kdežto pizza má těsto tenoučké. Tak si to pojďte zkusit třeba s receptem, který vám dnes představíme.
Recept na Slané koláče typu francouzského quiche
Ingredience na přípravu dvou variant slaných koláčů (recept na dva kulaté koláče)
Suroviny na těsto
- 150 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 4 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- 1/4 kostky droždí
- 100 ml vlažného mléka
- lžička cukru na kvásek
Suroviny na náplň ze 4 sýrů
- Brie
- Niva
- Tylžský sýr
- Mozarella
- na potření pod sýry ještě čerstvý sýr s bylinkami
Z čeho udělat uzeninovou náplň
- chilli omáčka
- selská kuřecí Debrecínka
- prorostlá slanina
Na posypání a potření koláče
- čerstvá nasekaná pažitka nebo zelená cibulka (bylinky dle chuti)
- 1 vejce
Postup přípravy slaných koláčů
1. Nejprve si připravíme kvásek, do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu mléka, rozmícháme a necháme asi 10 minut vzejít v teple.
2. Ke kvásku přidáme mouku a ostatní suroviny určené na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple přikryté kynout do zdvojnásobení svého objemu (cca 1 hodinu).
3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a na pomoučeném válu vyválíme 2 kulaté koláče.
4. Koláče přeneseme na plech s pečícím papírem a plníme. Jeden koláč naplníme sýrovou a druhý uzeninovou náplní.


5. Okraje koláčů potřeme osoleným rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů hezky dozlatova.
Koláče jsou u nás oblíbené pro svojí variabilitu a chuť, díky dostupným a levným surovinám se staly stálicí naší kuchyně.
Slaný cuketový koláč se slaninou a strouhaným sýrem: Jednoduchá a voňavá večeře z vlastní zahrádky
Kam se hrabe pizza! Slané kynuté koláče na piknik nebo k večeři
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková