Tří vrstvý dort s chutí vaječného koňaku je oblíbený dezert během různých událostí. Pokud je důležitá nejen chuť, ale také vzhled, vybrali jste správně a těšte se na výjimečný zákusek. První vrstva je vzdušný kakaový korpus, který tvoří pevný základ pro další krémové vrstvy. Prostřední je vanilkový puding s vaječným likérem, který právě tvoří podstatnou chuť našeho dortu. Poslední nejvrchnější vrstvou je kakaová šlehačka posypaná nastrouhanou čokoládou. Tento dort s vaječným likérem je nejoblíbenější našeho dědečka, proto mu ho pečeme každé narozeniny a vždy si na něm nejen on rád pochutná.
Recept na tří vrstvý dort s vaječným likérem
Délka pečení v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 160 g mouky
- 130 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 5 lžic oleje
- 2 lžíce kakaa
- džem
Krém:
- 800 ml mléka
- 250 g másla
- 200 ml vaječného likéru
- 3 vanilkové pudingy
- 3 lžíce moučkového cukru
- krupicový cukr dle chuti
Šlehačka:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače
- 2 lžíce kakaa
- cukr dle chuti
- nastrouhaná čokoláda
Postup přípravy korpusu
1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně přisypáváme cukr.
2. V jiné nádobě vyšleháme žloutky a ty následně zapracujeme do sněhu z bílků.
3. Dále do směsi vmícháme kakao s moukou a plech vymažeme máslem a vysypeme moukou.
4. Dáme si předehřát troubu na 180°C a těsto nalejeme do vysypaného plechu.
5. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 minut.
6. Plech necháme po dopečení zchladnout a připravíme si krém.
Příprava krému
1. Uvaříme si pudingy z mléka, cukru a prášku na puding a jakmile jsou hotové, za tepla do nich přidáme vaječný likér.
2. Vše dobře promícháme a dáme zchladnout na pokojovou teplotu.
3. Vyšlehané máslo se 3 lžícemi moučkového cukru zapracujeme do vychladlého pudingu.
4. Korpus potřeme džemem dle svého výběru a následně naneseme rovnoměrně hotový krém.
Šlehačka
1. Smetanu ke šlehání vyšleháme s kakaem a ztužovačem.
2. Šlehačku naneseme na krém, pokapeme malým množstvím vaječného likéru a posypeme nastrouhanou čokoládou.
3. Dort dáme na několik hodin ztuhnout do lednice.
Vhodný výběr zdobení
Nezapomeňte dort dobře ozdobit, k nastrouhané čokoládě, případně k čokoládovému sypání můžeme přidat lístky máty. Skvěle celý dezert osvěží a na hosty zapůsobí zdravým a moderním dojmem.