Tak tohle není jen tak obyčejná polévka. Ještě dnes mám na jazyku chuť vývaru z domácí slepice, který dělávala moje babička i maminka na vesnici. Slepice se chovaly na vajíčka a když byla některá už starší nebo nesnášela vajíčka, jednoduše z ní byla slepičí polévka – prostě takhle se to na vesnici dělávalo. No a chuť té polévky je prostě nezapomenutelná. Jakkoliv by jsem chtěla napodobit její chuť a jakkoliv dobrou polévku uvaříme z kuřete, nikdy to nebude vývar z domácí slepice.
Takže máte-li možnost se k takovému masíčku dostat, určitě to vyzkoušejte a stoprocentně mi dáte za pravdu. Maso z takové starší slepice je sice tuhé, ale když jí budete pomalu a dlouho vařit, taky se uvaří a pak jej můžete nakrájet buď do vývaru nebo udělat vynikající salátek ze slepičího masa k večeři. Jakkoliv tuhé maso se dlouhým vařením jednou uvaří.
Recept na dlouze tažený slepičí vývar
Ingredience potřebné. na pomalu a dlouho tažený vývar ze slepice
- celá slepice (ideálně domácí), anebo aspoň skelet, hřbet, křídla, krk, prostě části s kostí
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), moje mamka vždycky dávala i kedlubnu (volitelné)
- cibule (ideálně i se slupkou kvůli barvě)
- česnek (volitelně)
- celý pepřové koření, bobkový list
- sůl
- 3-4 l studené vody, aby se chuť pozvolna uvolňovala
Postup přípravy slepičího vývaru
1. Slepici dobře očistíme, dáme do většího hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu.
2. Jakmile se začne vařit, tvoří se pěna, kterou pomocí lžíce nebo sítka sbíráme, aby polévka byla čirá. Při dosažení bodu varu, teplotu snížíme na minimum.
3. Do hrnce přidáme zeleninu, koření, sůl, cibuli. Na slabém plameni vývar táhneme přikrytý 3-4 hodiny. Voda by měla pouze probublávat, ne prudce vařit.
4. Po uvaření vytáhneme z vývaru maso a polévku přecedíme přes jemné sítko. V případě potřeby dochutíme.
Podávání
Vývar podáváme s nakrájenou kořenovou zeleninou, s nakrájeným nebo trhaným slepičím masem, domácími nebo kupovanými nudlemi, knedlíčky nebo kapáním a posypaný nasekanou zelnou petrželkou. Dobrou chuť.
