Smažená zeleninová rýže je skvělou volbou pro rychlý oběd nebo večeři. Tento pokrm je plný barev, chutí a živin. Navíc je tento pokrm velmi variabilní, takže můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte právě po ruce. Pokud máte chuť na maso, můžete si do tohoto pokrmu přidat a bude to zase jiná verze smažené rýže. Jelikož je to opravdu snadný pokrm děláme ho doma pravidelně.
Pokud vám doma zbyde rýže z předešlého dne, nevyhazujte ji, můžete ji zužitkovat do dalšího jídla a to do smažené rýže. Toto jídlo můžete udělat i z čerstvé rýže, ale chutě většinou nejlépe chytá rýže z předešlého dne. Variabilita tohoto pokrmu je ohromná, můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou máte doma, jak čerstvou, tak i mraženou. Dále lze aby byla smažená rýže bezmasá verze nebo s masem, můžete podávat k jakémukoliv druhu masa včetně ryb.
Recept na Smaženou rýži se zeleninou
Potřebné ingredience:
- 2 mrkve (nakrájená na proužky)
- 2-4 vejce (dle vašich chutí)
- 800 g uvařené rýže (mám jasmínovou)
- 1 brokolice (rozkrájená na drobné růžičky)
- 1 ks pak choi (pokrájená)
- 1 jarní cibulka (nakrájená nadrobno)
- 2 ks šalotky (nakrájená nadrobno)
- 1 – 2 ks česneku (nakrájený nadrobno)
- 2 lžíce sojové omáčky kiKkoman
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 chilli papričky (pokud máte rádi ostřejší chutě)
- 2 lžíce sezamového oleje (můžete nahradit rostlinným)
- sezamové semínka na podávání
Postup:
1. Připravíme si nejprve všechnu zeleninu – očistíme ji a nakrájíme na požadované velikosti.
2. Nyní v hlubší pánvi, ideálně typu Wok, rozehřejeme olej. Jakmile je olej rozpálený, přidáme pokrájenou šalotku s česnekem. Restujeme, dokud se česnek nerozvoní.
3. Nyní přidáme brokolici, kterou chvíli restujeme, pak přidáme pokrájené chilli papričky opět vše chvíli restujeme.
4. Brokolici dáme na stranu pánve a na druhou rozklepneme vajíčka, které osmažíme. Když jsou vajíčka hotová, vše promícháme dohromady a přidáme uvařenou rýži. Restujeme.
5. Nyní přidáme sojovou omáčku, rybí omáčku a promícháme vše.
6. Poté přidáme nakrájenou zbývající zeleninu: choi, mrkev a jarní cibulku. Vše chvíli povaříme a podáváme.
Při podávání ozdobíme sezamem. Dobrou chuť.
Tip na rozšíření pokrmu:
- Milovníci masa si k této rýži mohou podávat maso které mají rádi – orestované kuřecí maso, nakrájený hovězí steak či nějakou rybu.