Nadýchané, voňavé, zlatavé – přesně takové jsou lívance, které u nás doma mizí z talíře ještě teplé, často rovnou z pánve. A tyhle jogurtové lívance s jablky a skořicí jsou opravdovým pokladem mezi sladkými snídaněmi. Jsou jiné než klasické kynuté, proti nim jsou jemnější, vláčnější, rychlé na přípravu a přitom také velice chutné. Jogurt jim dodává lehkost, jablko je osladí místo cukru a skořice přidá úžasnou vůni.
Těsto stačí nechat chvilku odpočinout a o zbytek se postará pánev a obracečka. Tyhle lívance jsou skvělé s domácí marmeládou, javorovým sirupem nebo jen se zakysanou smetanou a oříšky. Pokud máte rádi rozinky nebo citronovou kůru, určitě je neváhejte přidat, protože tyto lívance se hodí k jakékoliv přísadě. Ať už si je dáte ke snídani, na svačinu nebo klidně jako sladký oběd, zaručeně potěší.
Recept na nadýchané jablečno-jogurtové lívance
Ingredience na jogurtové lívance
- 1 lžíce řepkového oleje na smažení
- 250 ml bílého smetanového jogurtu
- 100 g jablek
- 4 g prášku do pečiva
- 160 g ječné celozrnné mouky
- 50 g vajec
- skořice
Postup přípravy lívanců
1. V misce smícháme vejce, jogurt a nastrouhané jablko.
2. Přidáme mouku, skořici a prášek do pečiva. Umícháme hustší těsto, které necháme chvíli odležet.
3. Lívance opékáme na pánvi na kapce řepkového oleje z každé strany do zlatova.
4. Ozdobíme je dle vlastní chutí a fantazie.
Tipy na podávání
Kvůli obsahu bílkovin nezapomeňte přidat jogurt, Skyr nebo tvaroh ochucený vanilkou nebo nastrouhanou citrónovou kůrou. Výborně se hodí i domácí jableční pyré a trochu skořice. Skvělá je také ořechové-medová poleva. A nebo jen tak s hrnkem studeného mléka či kakaa.

Šlehačkové lívanečky nekynuté se zakysanou smetanou

Pravé francouzské palačinky lehké jako vánek. Lze je připravit velmi tenké, nelepí se a ani se netrhají
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková