Nadýchané, voňavé, zlatavé – přesně takové jsou lívance, které u nás doma mizí z talíře ještě teplé, často rovnou z pánve. A tyhle jogurtové lívance s jablky a skořicí jsou opravdovým pokladem mezi sladkými snídaněmi. Jsou jiné než klasické kynuté, proti nim jsou jemnější, vláčnější, rychlé na přípravu a přitom také velice chutné. Jogurt jim dodává lehkost, jablko je osladí místo cukru a skořice přidá úžasnou vůni.

Těsto stačí nechat chvilku odpočinout a o zbytek se postará pánev a obracečka. Tyhle lívance jsou skvělé s domácí marmeládou, javorovým sirupem nebo jen se zakysanou smetanou a oříšky. Pokud máte rádi rozinky nebo citronovou kůru, určitě je neváhejte přidat, protože tyto lívance se hodí k jakékoliv přísadě. Ať už si je dáte ke snídani, na svačinu nebo klidně jako sladký oběd, zaručeně potěší.

Recept na nadýchané jablečno-jogurtové lívance

Ingredience na jogurtové lívance

  • 1 lžíce řepkového oleje na smažení
  • 250 ml bílého smetanového jogurtu
  • 100 g jablek
  • 4 g prášku do pečiva
  • 160 g ječné celozrnné mouky
  • 50 g vajec
  • skořice

Postup přípravy lívanců

1. V misce smícháme vejce, jogurt a nastrouhané jablko.

2. Přidáme mouku, skořici a prášek do pečiva. Umícháme hustší těsto, které necháme chvíli odležet.

Obrázek receptu na Nadýchané jablečno jogurtové lívance – perfektní lívancová snídaně
Foto: Cooky.cz, těsto na lívance

3. Lívance opékáme na pánvi na kapce řepkového oleje z každé strany do zlatova.

Obrázek receptu na Nadýchané jablečno jogurtové lívance – perfektní lívancová snídaně
Foto: Cooky.cz, Recept na Nadýchané jablečno jogurtové lívance – perfektní lívancová snídaně

4. Ozdobíme je dle vlastní chutí a fantazie.

Obrázek receptu na Nadýchané jablečno jogurtové lívance – perfektní lívancová snídaně
Foto: Cooky.cz, Recept na Nadýchané jablečno jogurtové lívance – perfektní lívancová snídaně

Tipy na podávání

Kvůli obsahu bílkovin nezapomeňte přidat jogurt, Skyr nebo tvaroh ochucený vanilkou nebo nastrouhanou citrónovou kůrou. Výborně se hodí i domácí jableční pyré a trochu skořice. Skvělá je také ořechové-medová poleva. A nebo jen tak s hrnkem studeného mléka či kakaa.

Obrázek receptu na nekynuté šlehačkové lívance.

Šlehačkové lívanečky nekynuté se zakysanou smetanou

Obrázek k receptu Lehké jako vánek: francouzské palačinky (crêpes)

Pravé francouzské palačinky lehké jako vánek. Lze je připravit velmi tenké, nelepí se a ani se netrhají

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest