Tento hedvábný koňakový sen, připomínající chuťově známé špičky, není jen obyčejným moučníkem. Je to sladkost, která má v sobě kousek luxusu a nádech starých časů, kdy se ke kávě podávalo něco výjimečného. Tyto špičky z plechu v podobě koňakových řezů se skládají z jemného piškotového korpusu, který je nasáklý jemným krémem s koňakem či brandy. Krém dodává dezertu elegantní hřejivou vůni a chuť.

Toto není dezert určený pro dětskou párty, je to sladká pozornost pro dospělé ideální k dobré kávě či sklence vína po dobré večeři. Koňak má v řezech jakousi funkci parfému – nevnucuje se, ale zanechává dlouhý příjemný dozvuk. A když se krém spojí s piškotem a čokoládou, vznikne kousek, který se s noblesou hodí na svatby, oslavy i vánoční stoly.

Recept na koňakové řezy

Ingredience potřebné na přípravu dezertu s noblesou a koňakem

Těsto

  • 5 vajec
  • 210 g cukru krupice
  • 210 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 10 lžic horké vody
  • 2 lžíce kakaa

Koňakový krém

  • 1/2 l mléka
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 150 g cukru moučky
  • 250 g másla
  • 200 ml vaječného koňaku

Šlehačkový krém

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 400 ml zakysané smetany
  • Cukr moučka dle chuti

Postup přípravy špička řezů

1. Oddělíme si žloutky od bílků, ze kterých vyšleháme tuhý sníh.

2. Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do světlé pěny. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a přimícháme k žloutkové směsi. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Dezert likérová špička, kterou připravíme jako řezy na plechu.
Foto: Ilona Mikulecká, Koňakové špičky na plechu

3. Těsto vylijeme do vymazaného a vysypaného plechu o velikosti 42×30 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 25 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

4. Z mléka a pudinkového prášku si uvaříme hustý pudink. Máslo vyšleháme s cukrem, postupně přidáme vychladnutý pudink a nakonec zašleháme vaječný likér. Krémem potřeme korpus,

5. Ze smetany, cukru a zakysané smetany se ztužovačem vyšleháme tuhý krém, který natřeme na koňakový krém.

Recept na řezy špičky na plech. Koňakový dezert.
Foto: Ilona Mikulecká, Výborné špičky na plechu

6. Povrch dezertu posypeme nastrouhanou čokoládou dle vlastního výběru.

Dezert necháme ztuhnout v lednici a krájíme na obdélníky.

Obrázek receptu na domácí likérové špičky.

Domácí likérové špičky s vaječným koňakem, máčené v čokoládě

Obrázek receptu na Diplomatický zákusek s kapkou likéru a vůní Itálie

Diplomatický zákusek s kapkou likéru a vůní Itálie

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest