Tento hedvábný koňakový sen, připomínající chuťově známé špičky, není jen obyčejným moučníkem. Je to sladkost, která má v sobě kousek luxusu a nádech starých časů, kdy se ke kávě podávalo něco výjimečného. Tyto špičky z plechu v podobě koňakových řezů se skládají z jemného piškotového korpusu, který je nasáklý jemným krémem s koňakem či brandy. Krém dodává dezertu elegantní hřejivou vůni a chuť.
Toto není dezert určený pro dětskou párty, je to sladká pozornost pro dospělé ideální k dobré kávě či sklence vína po dobré večeři. Koňak má v řezech jakousi funkci parfému – nevnucuje se, ale zanechává dlouhý příjemný dozvuk. A když se krém spojí s piškotem a čokoládou, vznikne kousek, který se s noblesou hodí na svatby, oslavy i vánoční stoly.
Recept na koňakové řezy
Ingredience potřebné na přípravu dezertu s noblesou a koňakem
Těsto
- 5 vajec
- 210 g cukru krupice
- 210 g polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 10 lžic horké vody
- 2 lžíce kakaa
Koňakový krém
- 1/2 l mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 150 g cukru moučky
- 250 g másla
- 200 ml vaječného koňaku
Šlehačkový krém
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 400 ml zakysané smetany
- Cukr moučka dle chuti
Postup přípravy špička řezů
1. Oddělíme si žloutky od bílků, ze kterých vyšleháme tuhý sníh.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do světlé pěny. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a přimícháme k žloutkové směsi. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
3. Těsto vylijeme do vymazaného a vysypaného plechu o velikosti 42×30 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 25 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
4. Z mléka a pudinkového prášku si uvaříme hustý pudink. Máslo vyšleháme s cukrem, postupně přidáme vychladnutý pudink a nakonec zašleháme vaječný likér. Krémem potřeme korpus,
5. Ze smetany, cukru a zakysané smetany se ztužovačem vyšleháme tuhý krém, který natřeme na koňakový krém.
6. Povrch dezertu posypeme nastrouhanou čokoládou dle vlastního výběru.
Dezert necháme ztuhnout v lednici a krájíme na obdélníky.

Domácí likérové špičky s vaječným koňakem, máčené v čokoládě

Diplomatický zákusek s kapkou likéru a vůní Itálie
pozn.: částečně upraveno AI