I když máme za to, že rizoto pochází původně z Itálie, tato varianta má své kořeny na Balkánu. Na rozdíl od italského rizota, které se připravuje s arborio rýží a často má krémovou konzistenci, srbské rizoto je sušší a více masité. Balkánská kuchyně je známá tím, že se nebojí hojně využívat rajčatový protlak a intenzivní koření. Srbské rizoto se často objevuje v kombinaci s vepřovým nebo hovězím masem, paprikami, rýží a právě nakládanou okurkou v podobě přílohy.
Pokud patříte mezi lidi, kteří moc nehoví klasickému rizotu, věřte, že toto je jiný případ. Mám takovou zkušenost, že srbské rizoto zachutnalo i jedincům, kteří by po klasickém rizotu nikdy nesáhli. Rozhodně ho proto vyzkoušejte!
Recept na srbské rizoto
Ingredience pro přípravu
- cibule
- mleté maso
- 2 stroužky česneku
- rajčatový protlak
- mletá sladká paprika
- rýže
- vývar
- sůl a pepř
- hrášek
- kapie
Postup přípravy srbského rizota
1. Nejdříve si orestujeme cibulku a přidáme k ní mleté maso.
2. Jakmile se maso zatáhne, prolisujeme česnek a přidáme rajčatový protlak a sladkou papriku.
3. Asi 2 minuty restujeme za stálého míchání a poté přidáme propláchnutou rýži.
4. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme hrášek s kápií.
5. Přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud rýže nezměkne.
Zajímavosti a tipy
Původní recepty často obsahují i feferonky nebo čubricu, neboli balkánskou směs saturejky. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.
Rýže bývá spíše sypká než krémová, což je hlavní rozdíl oproti klasickému rizotu.
I když se jmenuje „srbské“, dnes se v různých podobách vaří po celém Balkánu a u nás zdomácnělo natolik, že ho najdeme i ve školních jídelnách.

Uvařili jsme si šafránové rizoto s krevetami. Vypadá jak z reklamy a chutná úžasně
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI