I když máme za to, že rizoto pochází původně z Itálie, tato varianta má své kořeny na Balkánu. Na rozdíl od italského rizota, které se připravuje s arborio rýží a často má krémovou konzistenci, srbské rizoto je sušší a více masité. Balkánská kuchyně je známá tím, že se nebojí hojně využívat rajčatový protlak a intenzivní koření. Srbské rizoto se často objevuje v kombinaci s vepřovým nebo hovězím masem, paprikami, rýží a právě nakládanou okurkou v podobě přílohy.

Pokud patříte mezi lidi, kteří moc nehoví klasickému rizotu, věřte, že toto je jiný případ. Mám takovou zkušenost, že srbské rizoto zachutnalo i jedincům, kteří by po klasickém rizotu nikdy nesáhli. Rozhodně ho proto vyzkoušejte!

Recept na srbské rizoto

Ingredience pro přípravu

  • cibule
  • mleté maso
  • 2 stroužky česneku
  • rajčatový protlak
  • mletá sladká paprika
  • rýže
  • vývar
  • sůl a pepř
  • hrášek
  • kapie

Postup přípravy srbského rizota

1. Nejdříve si orestujeme cibulku a přidáme k ní mleté maso.

2. Jakmile se maso zatáhne, prolisujeme česnek a přidáme rajčatový protlak a sladkou papriku.

3. Asi 2 minuty restujeme za stálého míchání a poté přidáme propláchnutou rýži.

4. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme hrášek s kápií.

5. Přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud rýže nezměkne.

Srbské rizoto.
Foto: freepik.com, Srbské rizoto.

Zajímavosti a tipy

Původní recepty často obsahují i feferonky nebo čubricu, neboli balkánskou směs saturejky. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Rýže bývá spíše sypká než krémová, což je hlavní rozdíl oproti klasickému rizotu.

I když se jmenuje „srbské“, dnes se v různých podobách vaří po celém Balkánu a u nás zdomácnělo natolik, že ho najdeme i ve školních jídelnách.

Recept na Šafránové rizoto s krevetami

Uvařili jsme si šafránové rizoto s krevetami. Vypadá jak z reklamy a chutná úžasně

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest