Dobrovolně se přiznávám, že jsem toto vynikající jídlo jako dítě vůbec neznala. Ani nevím, kde jsem o něm poprvé slyšela a ochutnala jej. Jestli to bylo ve škole anebo až v zaměstnání, ale jedno vím jistě, ohromně mi zachutnal. Ani nevím, proč se u nás na slovenské vesnici šoulet vůbec nepřipravoval. Anebo pouze u nás doma?
Vy snad toto jídlo všichni znáte? Tšolnt, chamín a určitě má i další názvy. Šoulet je tradiční židovský pokrm, původně připravované na šabat – sobotní svátek, kdy se nesmělo vařit. Proto se pokrm připravoval v pátek a pomalu se dusil přes noc, často v troubě, peci nebo na kamnech, aby byl ráno horký a měkký a připravený k podávání.
Základem šouletu jsou luštěniny jako hrach, fazole, kroupy nebo ječmen podle zvyklosti, maso – v české a středoevropské kuchyni nejčastěji uzené. V původní košer podobě byl šoulet samozřejmě bez vepřového, ale v české se často objevuje s vepřovým, uzeným, případně s kyselou okurkou nebo nakládaným květákem.
Recept na staročeský šoulet podávaný s kyselým květákem nebo okurkou
Ingredience potřebné přípravu 4 porcí židovského jídla po Česku Šouletu
- 150 g sušeného hrachu (žlutý nebo zelený, loupaný)
- 150 g suchých fazolí (nejlépe bílých)
- 100 g ječných krup
- 400-500 g uzeného masa (uzené vepřové koleno nebo uzená plec, či žebro)
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- voda nebo vývar na podlití
- na podávání kyselý nakládaný květák nebo kyselá okurka
Postup přípravy šouletu
1. Fazole i hrách namočíme do studené vody na 6-8 hodin (ideálně na noc).
2. Kroupy také namočíme zvlášť, zkrátí to jejich vaření.
3. Vodu z luštěnin slijeme a luštěniny znovu propláchneme, vložíme do čistého hrnce a zalijeme novou vodou.
4. Vaříme 30-40 minut do poloměkka a scedíme.
5. Na pekáči na sádle orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme.
6. Do pekáč přidáme předvařené luštěniny a na větší kusy nakrájené uzené maso, okořeníme solí, pepřem kmínem a majoránkou.
7. Vše podlijeme cca 3-4 dcl vývarem nebo vodou a pekáč přikryjeme. Pečeme v troubě na 160-170 stupňů cca 1,5 hodiny, dokud vše není měkké a chutě propojené.
8. Během pečení jídlo občas promícháme a podlijeme.
9. Maso natrháme nebo nakrájíme a pokrm podáváme teplý.
Tipy
Podáváme horké s kyselým nakládaným květákem nebo okurkou.
Pro extra pečenou chuť můžete šoulet na závěr v troubě odkrýt a zapéct dozlatova.

Makové přesňáky neboli bramborové hertepláky s mákem a povidly
