Recept na aromatickou domácí roládu, které se u nás také říká Diplomat roláda. Sladké rolády nemusí být pouze kombinací čokolády a krému. Tuto šťavnatou roládu s exotickým ananasem si můžete vychutnat kdykoliv během roku a navodit si tak pocit slunečného tropického dne.
Žlutý král tropů – jak se říká ananasu, může být klidně významnou surovinou pro pečení. V gastronomii čím dál více používané ovoce během přípravy sladkých i slaných jídel bude dnes kralovat našemu receptu. Můžete použít čerstvý nakrájený ananas, nebo kolečka ananasu z konzervy.
Recept na šťavnatou ananasovou roládu s krémem
Potřebné vybavení
- 1 Plech na pečení
- 2 mísy
Suroviny
Ingredience na rolku z těsta
- 135 g Mouky
- 4 ks Vejce
- 100 g Cukru
- 1 ampulka Vanilkové esence
- 2 lžíce Mrkvové šťávy
- 2 lžíce Oleje
- Špetka prášku do pečiva
- Špetka soli
Ingredience na krém
- 250 g Mascarpone
- 250 g Šlehačky
- 2 konzervy Koleček ananasu (nebo celý čerstvý ananas)
- 150 g Nastrouhané čokolády
Postup
Příprava korpusu
- Žloutky si utřeme v míse s vanilkovou esencí a olejem, dokud nevznikne bílá hmota.
- V druhé míse si ušleháme bílky se špetkou soli a cukrem.
- Na tuto pěnu nalijeme směs ze žloutků, kterou jsme si předtím připravili a ušleháme do hladka.
- Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia.
- Přidáme mouku, prášek do pečiva a mrkvovou šťávu.
- Mícháme stěrkou, dokud nám nevznikne homogenní hmota.
- Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 15-20 minut.
- Po vyndání z trouby vyndáme těsto i s pečícím papírem a přeložíme na mokrou utěrku.
- Do utěrky i s pečícím papírem zarolujeme a necháme zchladnout.
Příprava krému
- Ušleháme si šlehačku.
- Několik koleček ananasu odkapaných od šťávy si nakrájíme nadrobno.
- Část šlehačky a zbylá kolečka ananasu si necháme na ozdobu.
- V misce si smícháme šlehačku, mascarpone, nakrájené kousky ananasu a 100g nastrouhané čokolády.
Dokončení
- Korpus si rozbalíme a odstraníme pečící papír.
- Korpus potřeme krémem a opět zarolujeme, ideálně co nejpevněji.
- Roládu zabalíme do pečícího papíru a potom do potravinářské fólie.
- Dáme na 3 hodiny ztuhnout do lednice.
- Po ztuhnutí vybalíme a dáme na servírovací podnos.
- Dozdobíme zbylými kolečky ananasu, šlehačku a nastrouhanou čokoládou.