Jemné těsto, krém z pudinku a tvarohu, ovoce a navrch želatina – této kombinaci těžko odoláte. Ovoce může být čerstvé i kompotované, takže nejste omezeni letní sezónou. Co si budeme povídat, čerstvé jahody jsou mnohem voňavější než zavařené, takže osobně ovocné řezy peču spíše v létě, v plné ovocné sezóně.

Jestli existuje nějaký moučník, který působí vyloženě optimisticky a hravě, je to rozhodně tento. I proto se hodí například na dětské oslavy. Děti želé často milují a jahody by podle mě mohly vyhrát anketu o nejoblíbenější dětské ovoce. Proto, jestli si lámete hlavu nad tím co upéct na dětskou párty, právě jste našli jasného favorita. Ačkoli v řezech najdete více vrstev, jeho příprava je velmi jednoduchá. Nezapomeňte nechat těsto vychladnout, než ho natřete krémem. Rovněž želatinu nelijte na ovoce úplně horkou, ale jen teplou nebo vlažnou – zkrátka ve chvíli, kdy ještě teče, ale není už tak horká, aby roztopila vrstvu pudinku s tvarohem.

Recept na ovocné řezy s pudinkovým krémem a želatinou

Doba přípravy: 2 hodiny včetně průběžného chladnutí ingrediencí

Co potřebujeme

Těsto:

  • 250 g krystalového cukru
  • 2 sklenky (cca 400 ml) polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ½ sklenky (cca 100 ml) oleje
  • 1 sklenka (cca 200 ml) mléka
  • 1 vejce

Krém:

  • 1 l mléka
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 2 tučné tvarohy

Želatina:

  • 2 sáčky červeného dortového želé
  • 500 ml vody
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • ovoce dle chuti (jahody, maliny, borůvky, broskve, rybíz apod.)

Postup přípravy ovocných řezů s pudinkovým krémem a želatinou

1. Nejprve smícháme veškeré ingredience na těsto a vypracujeme lité těsto na plech.

2. Plech vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme moukou, případně vyložíme pečicím papírem. Nalijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut. Zda je hotové, vyzkoušíme špejlí.

3. Než se upeče a vychladne korpus, uvaříme pudink podle návodu. Opět ho necháme zchladnout, až potom do něj vmícháme tvarohy.

4. Krém natřeme na vychladlý korpus a poklademe ovocem nakrájeným na plátky.

5. Želatinu uvaříme podle návodu na obalu. Až trochu zchladne, aby nebyla horká, ale stále tekutá, nalijeme ji na ovoce.

6. Dezert necháme zchladnout v lednici minimálně po dobu 2 hodin.

Obrázek receptu na Sladký ovocný sen v podobě želatinových ovocných řezů se zakysanou smetanou

Želatinové ovocné řezy do hlubokého plechu se zakysankovým krémem. Nejlepší jsou z ledničky

Obměny a variace

Ovoce: Jak jsem už psala v úvodu, ovoce se hodí prakticky jakékoliv. Výborný je rybíz, který krásně kontrastuje s vanilkou. V období lesních plodů sáhněte i po borůvkách, ostružinách nebo malinách.

Pudink: Vanilkový pudink je lehký a vanilka má schopnost přirozeně zdůraznit sladkost ostatních ingrediencí. Také se dobře kombinuje s tvarohem. Zkuste ale klidně také karamelový, banánový nebo kokosový. Pro tmavší vrstvu sáhněte po čokoládovém.

Tvaroh: Pro odlehčení vyměňte jeden tvaroh za vyšlehanou šlehačku. Pro větší noblesnost sáhněte po mascarpone, případně dejte jen tvaroh a mascarpone a pudink úplně vynechte.

Obrázek k receptu na piškotové řezy

Piškotové řezy s kakaovým krémem: Dobrota, která skvěle a znáte ji z dětství

Obrázek k receptu na řezy Macecha

Výborné jednoduché pudinkové řezy Macecha se zakysanou smetanou k odpolední kávě

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest