Jemné těsto, krém z pudinku a tvarohu, ovoce a navrch želatina – této kombinaci těžko odoláte. Ovoce může být čerstvé i kompotované, takže nejste omezeni letní sezónou. Co si budeme povídat, čerstvé jahody jsou mnohem voňavější než zavařené, takže osobně ovocné řezy peču spíše v létě, v plné ovocné sezóně.
Jestli existuje nějaký moučník, který působí vyloženě optimisticky a hravě, je to rozhodně tento. I proto se hodí například na dětské oslavy. Děti želé často milují a jahody by podle mě mohly vyhrát anketu o nejoblíbenější dětské ovoce. Proto, jestli si lámete hlavu nad tím co upéct na dětskou párty, právě jste našli jasného favorita. Ačkoli v řezech najdete více vrstev, jeho příprava je velmi jednoduchá. Nezapomeňte nechat těsto vychladnout, než ho natřete krémem. Rovněž želatinu nelijte na ovoce úplně horkou, ale jen teplou nebo vlažnou – zkrátka ve chvíli, kdy ještě teče, ale není už tak horká, aby roztopila vrstvu pudinku s tvarohem.
Recept na ovocné řezy s pudinkovým krémem a želatinou
Doba přípravy: 2 hodiny včetně průběžného chladnutí ingrediencí
Co potřebujeme
Těsto:
- 250 g krystalového cukru
- 2 sklenky (cca 400 ml) polohrubé mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- ½ sklenky (cca 100 ml) oleje
- 1 sklenka (cca 200 ml) mléka
- 1 vejce
Krém:
- 1 l mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 2 tučné tvarohy
Želatina:
- 2 sáčky červeného dortového želé
- 500 ml vody
- 4 lžíce krystalového cukru
- ovoce dle chuti (jahody, maliny, borůvky, broskve, rybíz apod.)
Postup přípravy ovocných řezů s pudinkovým krémem a želatinou
1. Nejprve smícháme veškeré ingredience na těsto a vypracujeme lité těsto na plech.
2. Plech vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme moukou, případně vyložíme pečicím papírem. Nalijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut. Zda je hotové, vyzkoušíme špejlí.
3. Než se upeče a vychladne korpus, uvaříme pudink podle návodu. Opět ho necháme zchladnout, až potom do něj vmícháme tvarohy.
4. Krém natřeme na vychladlý korpus a poklademe ovocem nakrájeným na plátky.
5. Želatinu uvaříme podle návodu na obalu. Až trochu zchladne, aby nebyla horká, ale stále tekutá, nalijeme ji na ovoce.
6. Dezert necháme zchladnout v lednici minimálně po dobu 2 hodin.

Želatinové ovocné řezy do hlubokého plechu se zakysankovým krémem. Nejlepší jsou z ledničky
Obměny a variace
Ovoce: Jak jsem už psala v úvodu, ovoce se hodí prakticky jakékoliv. Výborný je rybíz, který krásně kontrastuje s vanilkou. V období lesních plodů sáhněte i po borůvkách, ostružinách nebo malinách.
Pudink: Vanilkový pudink je lehký a vanilka má schopnost přirozeně zdůraznit sladkost ostatních ingrediencí. Také se dobře kombinuje s tvarohem. Zkuste ale klidně také karamelový, banánový nebo kokosový. Pro tmavší vrstvu sáhněte po čokoládovém.
Tvaroh: Pro odlehčení vyměňte jeden tvaroh za vyšlehanou šlehačku. Pro větší noblesnost sáhněte po mascarpone, případně dejte jen tvaroh a mascarpone a pudink úplně vynechte.

Piškotové řezy s kakaovým krémem: Dobrota, která skvěle a znáte ji z dětství

Výborné jednoduché pudinkové řezy Macecha se zakysanou smetanou k odpolední kávě
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková