Tento recept na šumajstr je pro mě definicí poctivého, selského jídla. Je to ten typ večeře, který mi vždycky připomene babiččinu kuchyni – žádné složité omáčky ani exotické ingredience, jen pár poctivých surovin a je z toho jídlo, které zasytí a potěší. Ta kombinace škrobů z rýže, bílkovin z fazolí a té úžasné vůně škvarků a cibule je prostě nesmrtelná. Mám ráda to, jak se fazole a rýže krásně obalí v tom vypečeném sádle.
Příprava je naprosto primitivní a rychlá, pokud už máte uvařenou rýži a fazole. Klíčem je nechat cibuli opékat tak dlouho, dokud nezíská krásnou zlatavou barvu, protože právě v ní se skrývá většina chuti celého jídla. A k takto hutnému pokrmu je nutnost přidat kyselou okurku nebo zelí, protože ta nakyslá chuť je pro mě k tomuto jídlu naprosto nezbytná (jako je vidět i na fotografii). Můj tip zní: Škvarky a cibulku nechte opékat na mírném ohni alespoň 10 minut; cibulka se tak pomalu propeče do zlatova a pustí do sádla maximum své sladké chuti, což jídlo posune o úroveň výše.
Recept na sytý šumajstr s fazolemi a vepřovými škvarky
Příprava pokrmu je velmi rychlá, pokud jsou rýže a fazole již uvařené. V opačném případě je nutné počítat s delším časem vaření. Pokud je vše připraveno, je šumajstr na stole za méně než 20 minut a recept vystačí na 4 až 5 porcísytého jídla.
- Vaření rýže a fazolí (nepočítáno do celkového času): 60 až 90 minut
- Krájení a opékání cibulky a škvarků: 10 minut
- Míchání a prohřívání: 5 minut
Suroviny k přípravě staročeského šumajstra
- 400 g rýže
- 250 g fazolí (nejlépe bílé, uvařené)
- 100 g škvarků (vepřové)
- 1 ks cibule (větší)
- Sůl (dle chuti)
- Pepř (čerstvě namletý, dle chuti)
- Olej/sádlo (pouze pokud je málo sádla ze škvarků)
Postup při přípravě chutného šumajstra

1. Nejprve si připravte základní suroviny. 400 gramů rýže uvařte podle návodu, měla by být sypká. 250 gramů fazolíuvařte doměkka, nebo fazole z konzervy propláchněte a nechte okapat.
2. Nyní si připravte to nejdůležitější, škvarky a cibulku. Větší cibuli nakrájejte na jemné kostičky. Do velké pánve nebo kastrolu dejte 100 gramů škvarků. Pokud jsou škvarky suché, přidejte trochu sádla nebo oleje.
3. Škvarky opékejte na mírném plameni asi 3 minuty, aby se prohřály a uvolnily svou chuť. Poté přidejte nakrájenou cibulku. Cibulku opékejte za stálého míchání, dokud nezíská zlatavou barvu a nezměkne.
4. Do pánve s cibulí a škvarky přidejte uvařenou rýži a uvařené fazole. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě spojily a rýže se prohřála v sádle.
5. Pokrm dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem podle Vaší chuti. Míchejte a prohřívejte asi 5 minut.
6. Servírování: Podávejte ihned teplé. Šumajstr je skvělý s jakoukoliv kysanou zeleninou, například s kyselou okurkou nebo zelím, protože kyselá složka je pro vyvážení chuti hutného pokrmu velmi důležitá.
Sedlácké zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou
Tipy redakce:
- Typ rýže: Použijte rýži, která po uvaření zůstane sypká (např. Basmati nebo jasmínovou); to zajistí, že se jídlo neslepí a nebude kašovité.
- Prohloubení chuti: Při vaření rýže ji vařte ve vývaru místo vody; jídlo získá hlubší masovou chuť, která se skvěle propojí se škvarky.
- Trik s jarní cibulkou: Pro zvýraznění chuti můžete na konec, po smíchání s rýží, přidat ještě jednu lžíci čerstvé, nadrobno nakrájené jarní cibulky; dodá to svěží, pikantní tón.
- Odlehčení jídla: Pokud chcete mít šumajstr o něco lehčí, nahraďte 50 gramů škvarků za 50 gramů másla; zachováte tak máslovou chuť, ale snížíte tučnost jídla.