Šunkové rolky s křenovou pastou nesměly v 80. letech minulého století chybět na žádném rautu nebo oslavě. Neodmyslitelně patřily k Vánocům či Silvestru. A víte co? Podle mě mají místo na párty stole i dnes. Kombinace slané šunky, štiplavého křenu a sladkého jablka je jednoduše evergreen. Jestli si proto lámete hlavu nad tím, co připravit zajímavého na blížící se oslavu, zkuste právě šunkové rolky. Příprava nezabere moc času a vypadají efektně. Vždy myslete na to, že rolky jsou choulostivé na manipulaci. Podávejte je na tácku nebo prkénku, odkud si je hosté mohou přendat na talířek. A nezapomeňte přidat na stůl papírové ubrousky.

Moderní gastronomie klade především důraz na poctivé a čerstvé suroviny. S těmi máte vyhráno, i když připravíte něco, co může z dálky připomínat výlohu lahůdkářství z minulého režimu. Nenechte se odradit, rolky s křenovou náplní v žádném případě nepatří do starého železa, a teď si to předvedeme. Začneme s klasickým receptem a pak ho doplníme nekolika tipy na modernější úpravu. Jdeme na to!

Recept na šunkové rolky s křenem

Doba přípravy: 25 minut + hodina chlazení v lednici

Co potřebujeme

  • 200 g šunky
  • 1 malé jablko (cca 100 g)
  • 30–50 g čerstvého křenu (dle chuti)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Postup přípravy rolek ze šunky s křenu

1. Křen a jablko nastrouháme najemno.

2. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky.

3. Opatrně vmícháme křen a jablko do šlehačky, aby příliš neklesla. Dochutíme solí.

4. Na každý plátek šunky dáme trochu krému a rolky stočíme. Dáme vychladit do lednice.

5. Těsně před servírováním ozdobíme konce každé rolky pomocí cukrářského sáčku.

Podáváme s bagetou nebo opečeným toustem.

Jak udělat z retro šunkových rolek finger food na současnou párty

  • Jak jsem už uvedla, základ jsou čerstvé suroviny. Pokud máte na zahradě vlastní křen, utíkejte pro něj. Čím čerstvější, tím lepší.
  • Zkuste různé druhy šunky: uzenou, dušenou či sušenou.
  • Jablko můžete nahradit hruškou. Nečekané spojení opravdu sladkého ovoce a křenu posune rolky o kus dál. Pokud vás neláká spojení sladkého a slaného, vyměňte jablko za salátovou okurku. Docílíte větší svěžesti a eliminujete sladkou chuť.
  • Přidejte do krému bylinky. Bylinky jsou cool a s trochou kopru, pažitky nebo koriandru dostanou rolky moderní vibe.
  • Nahraďte šlehačku zakysanou smetanou smíchanou s řeckým jogurtem nebo žervé. Jsou méně tučné, lehčí a svěžejší než smetana ke šlehání.
  • Koření a hořčice: špetka chilli, pepře, uzené papriky nebo trocha dijonské hořčice v krému udělá divy.
  • Nezapomeňte na prezentaci. Ta rozhodne o celkovém dojmu. Když rolky položíte diagonálně na servírovací prkénko a přidáte k nim čerstvou zeleninu, spolehlivě přebijete pověst předkrmu z minulého režimu.
Chlebíčky s pěnou a zeleninou

Šunková pěna, která se skvěle hodí na chlebíčky, jednohubky nebo kanapky

Obrázek k receptu: Vejce v hlavní roli: Báječný salát plný proteinů

Tento výjimečný vaječný salát žádná návštěva nezná. Ukázala mi ho teta, která pracovala v lahůdkářství

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest