Šunkové rolky s křenovou pastou nesměly v 80. letech minulého století chybět na žádném rautu nebo oslavě. Neodmyslitelně patřily k Vánocům či Silvestru. A víte co? Podle mě mají místo na párty stole i dnes. Kombinace slané šunky, štiplavého křenu a sladkého jablka je jednoduše evergreen. Jestli si proto lámete hlavu nad tím, co připravit zajímavého na blížící se oslavu, zkuste právě šunkové rolky. Příprava nezabere moc času a vypadají efektně. Vždy myslete na to, že rolky jsou choulostivé na manipulaci. Podávejte je na tácku nebo prkénku, odkud si je hosté mohou přendat na talířek. A nezapomeňte přidat na stůl papírové ubrousky.
Moderní gastronomie klade především důraz na poctivé a čerstvé suroviny. S těmi máte vyhráno, i když připravíte něco, co může z dálky připomínat výlohu lahůdkářství z minulého režimu. Nenechte se odradit, rolky s křenovou náplní v žádném případě nepatří do starého železa, a teď si to předvedeme. Začneme s klasickým receptem a pak ho doplníme nekolika tipy na modernější úpravu. Jdeme na to!
Recept na šunkové rolky s křenem
Doba přípravy: 25 minut + hodina chlazení v lednici
Co potřebujeme
- 200 g šunky
- 1 malé jablko (cca 100 g)
- 30–50 g čerstvého křenu (dle chuti)
- 150 ml smetany ke šlehání
- špetka soli
Postup přípravy rolek ze šunky s křenu
1. Křen a jablko nastrouháme najemno.
2. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky.
3. Opatrně vmícháme křen a jablko do šlehačky, aby příliš neklesla. Dochutíme solí.
4. Na každý plátek šunky dáme trochu krému a rolky stočíme. Dáme vychladit do lednice.
5. Těsně před servírováním ozdobíme konce každé rolky pomocí cukrářského sáčku.
Podáváme s bagetou nebo opečeným toustem.
Jak udělat z retro šunkových rolek finger food na současnou párty
- Jak jsem už uvedla, základ jsou čerstvé suroviny. Pokud máte na zahradě vlastní křen, utíkejte pro něj. Čím čerstvější, tím lepší.
- Zkuste různé druhy šunky: uzenou, dušenou či sušenou.
- Jablko můžete nahradit hruškou. Nečekané spojení opravdu sladkého ovoce a křenu posune rolky o kus dál. Pokud vás neláká spojení sladkého a slaného, vyměňte jablko za salátovou okurku. Docílíte větší svěžesti a eliminujete sladkou chuť.
- Přidejte do krému bylinky. Bylinky jsou cool a s trochou kopru, pažitky nebo koriandru dostanou rolky moderní vibe.
- Nahraďte šlehačku zakysanou smetanou smíchanou s řeckým jogurtem nebo žervé. Jsou méně tučné, lehčí a svěžejší než smetana ke šlehání.
- Koření a hořčice: špetka chilli, pepře, uzené papriky nebo trocha dijonské hořčice v krému udělá divy.
- Nezapomeňte na prezentaci. Ta rozhodne o celkovém dojmu. Když rolky položíte diagonálně na servírovací prkénko a přidáte k nim čerstvou zeleninu, spolehlivě přebijete pověst předkrmu z minulého režimu.

Šunková pěna, která se skvěle hodí na chlebíčky, jednohubky nebo kanapky

Tento výjimečný vaječný salát žádná návštěva nezná. Ukázala mi ho teta, která pracovala v lahůdkářství
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková