Tento velice elegantní a luxusně vypadající dort pochází z Německa, konkrétně z oblasti Schwarzwaldu (Černého lesa). Proto jeho jméno, které nese podle regionu, kde se tradičně vyrábí čirý třešňový destilát, který je pro tento dort zásadní. Alkohol se přidává do krému nebo se ním kropí korpus a doplněn o tmavé kakao a třešně vytváří typickou chuť spojenou s tímto německým regionem.
Dort je výbornou volbou pro slavnostní chvíle, když si chcete dopřát něco výjimečného a krásně vyváženého. Není těžký, ani přeslazený, naopak působí lehce, svěže a přesto lákavě. Je to dezert s historií, charakterem a chutí, jež osloví téměř každého. Co si jej upéct třeba na letošní Vánoce? Určitě nebudete litovat a jeho pečení nebude poslední.
Recept na Švarcvaldský dort
Ingredience potřebné na přípravu Schwarzwälder Kirschtorte, kterého základem je čirý třešňový destilát
Korpus (o průměru 20 cm)
- 5 vajec
- 125 g cukru krupice
- 60 g oleje
- 50 g hladké mouky
- 30 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 35 g kakaa
Višňová náplň
- višňový kompot (sklenice cca 350 g pevného podílu)
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- griotka nebo třešňovice
Šlehačkový krém
- 200 ml smetany ke šlehání (40%)
- 250 smetany ke šlehání (33%)
- 200 g Mascarpone
- 2 lžíce cukru krupice
- strouhaná čokoláda nebo hoblinky na zdobení
Postup přípravy dortu
1. Troubu si vyhřejeme na 185 stupňů a formu o průměru 20 cm si vyložíme pečícím papírem.
2. Bílky si oddělíme od žloutků, ušleháme z nich s cukrem tuhý sníh.
3. Žloutky vyšleháme zvlášť za postupného přidávání oleje. Přidáme je k vyšlehanému sněhu z bílků a promícháme.

4. Postupně ručně opatrně zamícháme mouky smíchané s kakaem.
5. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v troubě 15 minut, poté snížíme teplotu na 160 stupňů a ještě asi 5 minut dopečeme. Propečení zkoušíme špejlí.
6. Upečený korpus necháme chvilku chladnout a vyklopíme na mřížku. Necháme chladit.
7. Višně z kompotu scedíme a necháme stranou. Polovinu šťávy přivedeme k varu, kukuřičný škrob rozmícháme v troše studené šťávy a přilijeme do vařící šťávy. Povaříme za stálého míchání a stáhneme z ohně. Přidáme třešňovci nebo griotku dle chuti, případně dosladíme.
8. Až směs vychladne, přidáme vypeckované višně a dáme chladit do lednice (lze připravit den předem).
9. Obě smetany a Mascarpone vyšleháme do hustého krému. Nesladíme.
10. Kakaový korpus 2x vodorovně překrojíme, vzniknou nám 3 platy.
11. První plát položíme na tác a pokapeme zbylou višňovou šťávou, rozetřeme 1/3 krému a rozložíme polovinu višní.
12. Přiklopíme druhým platem a lehce jej přimáčkneme.
13. Postup opakujeme a cc a 10 višní si necháme stranou na zdobení.
14. Zakončíme třetím platem, celý dort pomažeme krémem a malou část krému si necháme na zdobení.
15. Boky pomazaného dortu ozdobíme strouhanou čokoládou, zbytek krému naplníme do zdobícího sáčku a uděláme na vrch dortu malé kopečky. Do každého kopečku vmáčkneme jednu osušenou višni a střed dortu posypeme nastrouhanou čokoládou.
Rady
Boky dortu jdou zdobit nastrouhanou čokoládou trochu těžko, proto je dobré vzít dort s tácem na ruku a druhou rukou čokoládu lehce nasypávat na boky dortu. Je nutné jí k dortu lehce přimáčknout, aby držela.
Slavnostní čokoládový dort levou zadní – s tvarohovou náplní a ovocem jako sladký sen