Tato pomazánka je z kysaného zelí, což je jedna z nejzdravějších potravin, jakou můžeme v kuchyni použít. Je bohaté na vitamín C a navíc podporuje trávení. Naši předci ho využívali jako běžnou potravinu a zároveň sloužilo jako přírodní prostředek proti nachlazení nebo oslabené imunitě.
V české gastronomii hraje kysané zelí velmi důležitou roli v nejvýznamnějších jídlech od vepřa-knedla-zela až po zelňačku. Kysané zelí také dodává naší dnešní pomazánce specifickou nakyslou a svěží chuť, společně s česnekem jde o zdravou bombu. Vyzkoušejte ji na jednohubky nebo na čerstvý chleba, nebudete litovat, je opravdu vynikající.
Recept na pomazánku z kysaného zelí
Ingredience pro přípravu
- 1/2 balení kysaného zelí
- 2 stroužky česneku
- 150 g nastrouhaného sýra
- sůl a pepř
- čerstvý libeček
- majonéza
Postup přípravy
1. Nejdříve zelí zbavíme vymačkáním přebytečné vody a následně ho nakrájíme na malé kousky.
2. Ke kysanému zelí nyní přimícháme nastrouhaný sýr, libeček, sůl, pepř a prolisovaný česnek.

Výborný zelný salát, který se skvěle hodí k jakémukoliv masu. Trvalo roky, než se recept rozšířil mezi lidi
3. Přidáme také trochu majonézy pro zjemnění pomazánky.
4. Podáváme buď s čerstvým pečivem, opečeným toustem nebo jako přílohu k zelenině.
Historie kysaného zelí v kuchyni
Kysané zelí znali naši předci již před mnoha sty lety. Tato úprava zelí hrála klíčovou roli v uchování zeleniny na zimu. Fermentace zachová důležité prospěšné látky a vytváří také unikátní chuť. Dnes se fermentuje již mnoho druhů zeleniny a všechny jsou považované za delikatesu.