Pokud jste milovníky sýra a slaniny, pak by tento recept na sýrové pečivo plněné anglickou slaninou měl být na vašem seznamu must-try! Recept možná působí trochu rustikálně a staročesky. Rozhodně vás tento pokrm však v žádném případě nezklame a skvěle si pochutnáte na křupavé slanince a rozplývajícím se sýru. Pokud vám jídlo přijde prosté, nechte se nalákat na intenzivní chutě, které jsou skvěle kontrastní a bohaté.
Tento recept na slané pečivo má vše, co od skvělého jídla očekáváme. Je rychlé na přípravu, jednoduché a plné žádoucích chutí. Samozřejmě také výborně zasytí a navíc si toto pečivo můžete zabalit s sebou například na výlet nebo do práce jako svačinu. Nezapomeňte si k tomu zakousnout trochu zeleniny a máte výživný pokrm!
Recept na sýrové pečivo s anglickou slaninou
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky soli
- trochu pepře
- 150 g nastrouhané Goudy
- 125 g studeného másla nakrájeného na kousky
- 1 vejce
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 200 g anglické slaniny
- 1 cibule
Postup přípravy sýrových rohlíků se slaninou
1. Ze všech ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, ze kterého uděláme kouli a zabalíme do potravinářské fólie.
2. Vložíme na 1 hodinu do lednice a poté těsto rozválíme na pomoučněném vále.
3. Vyválené těsto rozdělíme na stejně velké obdélníky a každý potřeme rozšlehaným vajíčkem.
4. Po obou stranách nařežeme vodorovně asi centimetrové pruhy tak, aby nám prostředek zůstal vcelku, asi 2 – 3 cm široký.

Vůně čerstvého domácího pečiva: Kynuté rohlíky plněné šunkou a sýrem, které jsou jako čerstvé i druhý den
5. Na prostředek dáme po celé délce náplň a pak střídavě postranní pruhy skládáme na náplň.
6. Potřeme vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme na 180°C dozlatova.
Závěr
Pokud máte rádi extra křupavý povrch, můžete na závěr pečení přidat ještě několik minut grilování. Tento krok vám umožní dosáhnout dokonalé zlaté barvy na vrchu pečiva a přitom zachovat vláčnou texturu uvnitř.

Domácí angličáky – Anglické rohlíky
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI