Zeleninová kapustová polévka s hovězími masovými kuličkami je tradiční a chutná polévka, která kombinuje čerstvou zeleninu a hovězí maso v jednom lahodném pokrmu. Recept obvykle zahrnuje ingredience jako je kapusta, mrkev, cibule a česnek, které se společně dusí, aby se uvolnily jejich chutě. Ideální pro deštivé dny.
Masové kuličky se připravují z mletého hovězího masa, ke kterému se přidávají bylinky, koření, a někdy i strouhanka nebo vejce, aby se zlepšila jejich konzistence. Vše se pak vaří v bujónu, který může být buď zeleninový, nebo hovězí, čímž se dosáhne bohatého a vyváženého výsledku. Tato polévka je ideální jako výživný hlavní chod, zvláště v chladnějších měsících.
Příprava této vydatné kapustové polévky začíná orestováním cibulky
Příprava lahodné kapustové zeleninové polévky začíná orestováním nakrájené cibule na oleji dozlatova. Následně přidejte mrkve a nakrájený tuřín, které krátce orestujte. Po přidání sladké papriky zalijeme zeleninu vodou a přivedeme k varu, poté vmícháme kapustu nakrájenou na proužky, osolíme, opepříme a přidáme kmín s česnekem. Z mletého masa, vejce, česneku, soli a pepře vytvarujte malé kuličky, které vložte do bublající polévky a vařte. Na závěr do polévky vmíchejte směs zakysané smetany a mouky zředěnou trochou horkého vývaru. Krátce povařte a následně podávejte s čerstvým chlebem. Tato polévka kombinuje bohaté chutě a je ideální pro chladné, deštivé dny.
Recept na sytou zeleninovou polévku obohacenou o masové kuličky
Potřebné vybavení
- Hrnec
- Pánev
Suroviny
- ½ šálku oleje
- 1 červená cibule
- 2 mrkve
- 1 tuřín
- 2 lžičky soli
- 2 polévkové lžíce červené papriky
- ½ hlávky kapusty
- pepř, mletý kmín
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 decilitr zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
Na masové kuličky:
- 400 gramů mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- sůl a pepř
Postup
- Na rozehřátém oleji na pánvi zpěníme jemně nakrájenou cibuli.
- Přidáme mrkev a tuřín, obojí nakrájené na tenké nudličky, a vše promícháme.
- Odstavíme z ohně, posypeme paprikou, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Do vody přidáme kapustu nakrájenou na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Vaříme na mírném ohni.
- Pro přípravu karbanátků smícháme mleté maso s vejcem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
- Mokrýma rukama vytvarujeme malé kuličky, které opatrně přidáme do vařící se polévky.
- Necháme vařit na pomalém ohni, dokud není vše hotové.
- Ze zakysané smetany a mouky připravíme hladké těsto, do kterého vmícháme horkou šťávu z polévky, a tuto směs poté přidáme do polévky, aby se zakysaná smetana nesrážela.
- Po dokončení vaření vypneme sporák a polévku podáváme s čerstvým chlebem.