5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Zeleninová kapustová polévka s hovězími masovými kuličkami je tradiční a chutná polévka, která kombinuje čerstvou zeleninu a hovězí maso v jednom lahodném pokrmu. Recept obvykle zahrnuje ingredience jako je kapusta, mrkev, cibule a česnek, které se společně dusí, aby se uvolnily jejich chutě. Ideální pro deštivé dny.

Masové kuličky se připravují z mletého hovězího masa, ke kterému se přidávají bylinky, koření, a někdy i strouhanka nebo vejce, aby se zlepšila jejich konzistence. Vše se pak vaří v bujónu, který může být buď zeleninový, nebo hovězí, čímž se dosáhne bohatého a vyváženého výsledku. Tato polévka je ideální jako výživný hlavní chod, zvláště v chladnějších měsících.

Příprava této vydatné kapustové polévky začíná orestováním cibulky

Příprava lahodné kapustové zeleninové polévky začíná orestováním nakrájené cibule na oleji dozlatova. Následně přidejte mrkve a nakrájený tuřín, které krátce orestujte. Po přidání sladké papriky zalijeme zeleninu vodou a přivedeme k varu, poté vmícháme kapustu nakrájenou na proužky, osolíme, opepříme a přidáme kmín s česnekem. Z mletého masa, vejce, česneku, soli a pepře vytvarujte malé kuličky, které vložte do bublající polévky a vařte. Na závěr do polévky vmíchejte směs zakysané smetany a mouky zředěnou trochou horkého vývaru. Krátce povařte a následně podávejte s čerstvým chlebem. Tato polévka kombinuje bohaté chutě a je ideální pro chladné, deštivé dny.

Obrázek: marcsireceptjei, Zeleninová polévka s knedlíčky

Recept na sytou zeleninovou polévku obohacenou o masové kuličky

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 29 minut
Porcí 4 porce
Pokud si chceme k obědu dopřát chutný sytý chod, můžeme sáhnout i po polévce

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • Pánev

Suroviny

  • ½ šálku oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 mrkve
  • 1 tuřín
  • 2 lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce červené papriky
  • ½ hlávky kapusty
  • pepř, mletý kmín
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 1 decilitr zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku

Na masové kuličky:

  • 400 gramů mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • sůl a pepř

Postup 

  • Na rozehřátém oleji na pánvi zpěníme jemně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme mrkev a tuřín, obojí nakrájené na tenké nudličky, a vše promícháme.
  • Odstavíme z ohně, posypeme paprikou, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  • Do vody přidáme kapustu nakrájenou na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Vaříme na mírném ohni.
  • Pro přípravu karbanátků smícháme mleté maso s vejcem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
  • Mokrýma rukama vytvarujeme malé kuličky, které opatrně přidáme do vařící se polévky.
  • Necháme vařit na pomalém ohni, dokud není vše hotové.
  • Ze zakysané smetany a mouky připravíme hladké těsto, do kterého vmícháme horkou šťávu z polévky, a tuto směs poté přidáme do polévky, aby se zakysaná smetana nesrážela.
  • Po dokončení vaření vypneme sporák a polévku podáváme s čerstvým chlebem.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 70 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: kapusta, masové kuličky, polévka, zelenina



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest