Domácí burgrová houska není jen pečivo, je to malý pekařský zázrak, který zvedne každý hamburger o třídu výš. Ať už jí říkáme brioška, houska nebo bulka, je to měkoučký polštářek pro náš nejlepší burger. Poprvé jsem burgery dělala jako narozeninové pohoštění do práce – s trhaným krůtím masem, červenou řepou, nějakým dipem a polníčkem. Bulky jsem pekla své a byly to nejlepší burgery, jaké jsem kdy jedla. V práci se po nich jen zaprášilo a dodnes se na ně vzpomíná.
A víte, co dělá burger opravdu nezapomenutelným? Pokud je houska tvrdá nebo se drobí, ani to nejlepší maso, zelenina či omáčka nezachrání dojem. Houska je základ celého burgrového světa. A právě proto se malé burgrové housky – takzvané bulky – staly malým pekařským uměním. V USA jim říkají “burger buns“, u nás housky na burger nebo briošky. Domácí bulka má být měkká, vláčná, jemně nasládlá a připravená nést cokoli, co do ní vložíte.
Recept na domácí burgerové bulky (briošky)
Ingredience na přípravu domácí housku na hamburger
- 275 g hladké mouky + mouky na pomoučení
- 170 ml teplé vody
- 20 ml oleje
- 20 g čerstvého droždí
- 1 a 12 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 a 1/2 lžičky cukru krupice
- 1/2 lžičky vody na potření spolu se zbytkem vejce
- sezam na posypání
Postup na přípravu burgrových housek
1. Zaděláme si kvásek z droždí, lžičky cukru a trochy mléka, rozmícháme a necháme asi 15 minut vzejít přikryté na teplém místě.
2. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, které v misce přikryjeme a necháme v teple kynout do zdvojnásobení objemu.
3. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme na bochánky, ze kterých vytvarujeme hladké koule, které dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.
4. Bulky potřeme vejcem rozšlehaným s vodou a posypeme sezamem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů 10-13 minut.
Tipy
- Bulky vydrží měkké i několik dní, jsou ideální na výrobu sendvičů a burgrů.
- Plnit je můžete čímkoliv, různým masem, zeleninou a omáčkami, důležité je to, že základ je poctivý domácí.

Domácí hamburger s vepřovou panenkou: Šťavnatá noblesa mezi houskami

Vynikající trhané maso z marinované pečené krkovice – gurmánská pochoutka s jednoduchou přípravou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková