Domácí burgrová houska není jen pečivo, je to malý pekařský zázrak, který zvedne každý hamburger o třídu výš. Ať už jí říkáme brioška, houska nebo bulka, je to měkoučký polštářek pro náš nejlepší burger. Poprvé jsem burgery dělala jako narozeninové pohoštění do práce – s trhaným krůtím masem, červenou řepou, nějakým dipem a polníčkem. Bulky jsem pekla své a byly to nejlepší burgery, jaké jsem kdy jedla. V práci se po nich jen zaprášilo a dodnes se na ně vzpomíná.

A víte, co dělá burger opravdu nezapomenutelným? Pokud je houska tvrdá nebo se drobí, ani to nejlepší maso, zelenina či omáčka nezachrání dojem. Houska je základ celého burgrového světa. A právě proto se malé burgrové housky – takzvané bulky – staly malým pekařským uměním. V USA jim říkají “burger buns“, u nás housky na burger nebo briošky. Domácí bulka má být měkká, vláčná, jemně nasládlá a připravená nést cokoli, co do ní vložíte.

Recept na domácí burgerové bulky (briošky)

Ingredience na přípravu domácí housku na hamburger

  • 275 g hladké mouky + mouky na pomoučení
  • 170 ml teplé vody
  • 20 ml oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 a 12 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 lžičky cukru krupice
  • 1/2 lžičky vody na potření spolu se zbytkem vejce
  • sezam na posypání

Postup na přípravu burgrových housek

1. Zaděláme si kvásek z droždí, lžičky cukru a trochy mléka, rozmícháme a necháme asi 15 minut vzejít přikryté na teplém místě.

2. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, které v misce přikryjeme a necháme v teple kynout do zdvojnásobení objemu.

3. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme na bochánky, ze kterých vytvarujeme hladké koule, které dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.

4. Bulky potřeme vejcem rozšlehaným s vodou a posypeme sezamem.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů 10-13 minut.

Obrázek receptu na Briošku na míru aneb domácí burgrovou housku.
Foto: Cooky.cz, Recept na Briošku na míru aneb domácí burgrovou housku.

Tipy

  • Bulky vydrží měkké i několik dní, jsou ideální na výrobu sendvičů a burgrů.
  • Plnit je můžete čímkoliv, různým masem, zeleninou a omáčkami, důležité je to, že základ je poctivý domácí.
Obrázek receptu na domácí hamburger s vepřovou panenkou.

Domácí hamburger s vepřovou panenkou: Šťavnatá noblesa mezi houskami

upečená krkovice

Vynikající trhané maso z marinované pečené krkovice – gurmánská pochoutka s jednoduchou přípravou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest