Uprostřed tenké těsto, nadýchané okraje a obloha v barvách italské vlajky – to je pravá neapolská pizza. Ačkoli slunná Neapol je docela z ruky, trochu z její chutě a vůně můžete ochutnat i v teple domova. Je minimalistická a jemná, její krása tkví v jednoduchosti a použití opravdu kvalitních surovin.

Zde není prostor pro experimenty, abyste dosáhli autentické chuti, musíte se řídit jasně danými pravidly. Jedním z nich je mouka s označením „00“, která dává typickou chuť a jemnost. Voda, kterou budete přidávat, musí být opravdu studená. Množství droždí není překlep, opravdu se ho přidává jen velmi málo, protože pizza kyne dlouho. Do těsta nepatří žádný cukr ani olej, to není neapolské. Připravte se na dlouhé kynutí. Jestli si přejete dát pizzu k obědu, těsto nachystejte večer předem. A jdeme na to!

Recept na pravou neapolskou pizzu

Doba přípravy: aktivní práce okolo 1 hodiny + kynutí 8–10 hodin

Co potřebujeme

Těsto:

  • 600 g pšeničné mouky typu „00“ (pizza mouka, ideálně s W 260–300)
  • 360 ml studené vody
  • 2 g čerstvého droždí (ANO, opravdu jen trochu)
  • 18 g soli

Obloha

  • 400 g drcených rajčat San Marzano
  • 200 g mozzarelly Fiordilatte nebo Mozzarella di Bufala
  • Extra panenský olivový olej
  • Čerstvá bazalka
  • Sůl

Postup přípravy pravé neapolské pizzy

1. Do větší mísy nalijeme studenou vodu a rozdrobíme droždí.

2. Přidáme asi 10 % mouky a smícháme.

3. Přidáme sůl a opět promícháme.

4. Postupně přidáváme a zapracováváme celé množství mouky.

5. Hněteme alespoň 8–12 minut, až je těsto hladké, nelepivé a elastické.

6. Přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.

7. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 stejné bochánky, které uložíme do nádoby, zakryjeme utěrkou a necháme 6–8 hodin kynout.

8. Po vykynutí těsto nerozvalujeme válečkem, ale tvarujeme rukama. Směrem od středu vytahujeme těsto ke krajům. Jakmile máme hotovou slabší placku, položíme ji na dlaň. Otočíme zápěstím, čímž těsto dopadne na pracovní plochu, kde ho zachytíme druhou rukou a lehce vytáhneme do strany a nahoru. Při tomto pohybu ho opět vrátíme na první dlaň.

9. Rajčata rozmačkáme a lehce osolíme. Tímto sugem potřeme hotovou placku. Poklademe kousky mozzarelly a několika lístky bazalky.

10. Pečeme v troubě na 250–300 °C asi 7–9 minut.

Jak se peče pizza v Neapoli

Pravá pizza se peče v rozpálené peci na 430–485 °C jen minutu a půl. Toho nedosáhnete, pokud nemáte doma pec na pizzu. Jestliže ji máte, body pro vás.

Recept na domácí tenké pizza těsto

Pizza z tenkého domácího kynutého těsta: Rychlá a výborná večeře nebo oběd i pro začátečníky

Pizza závitky s omáčkou

Pizza závitky, oblíbený a velmi chutný finger food

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest