5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Thajské kari si v posledních letech získalo srdce českých strávníků a není divu. Kombinace krémového kokosového mléka, aromatické kari pasty a křehkého kuřecího masa vytváří harmonickou souhru chutí, která osloví i konzervativnější jedlíky. Právě žluté kari patří mezi mírnější varianty thajských kari, a proto je ideální volbou pro první seznámení s exotickou kuchyní. Šťavnatá cuketa dodává pokrmu svěžest a příjemnou texturu, zatímco limetka, rybí a ústřicová omáčka přinášejí autentický nádech jihovýchodní Asie. Tento recept je nejen chutný, ale i překvapivě jednoduchý na přípravu – za pouhých 40 minut můžete mít na stole exotické jídlo.. Podávejte s jasmínovou rýží a nechte se unést na vlně thajských chutí.

Foto: Cooky.cz – recept na žluté kari s kuřecím masem.

Žluté kari s kuřecím masem a křupavou cuketou

Autor receptu: Jakub Menšík
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 4 porce
Kalorie 422
Snadný a rychlý recept na thajské kari s kuřecím mase, cuketou, limetkou a kokosovým mlékem, dochucené rybí a ústřisovou omáčkou. Pochutnejte si i vy.

Potřebné vybavení

  • Pánev

Suroviny

  • 600 g kuřecí prsa
  • 400 g kokosové mléko
  • 400 ml zeleninový vývar
  • 2 lžíce žlutá kari pasta
  • 1 ks cuketa (střední)
  • 2 ks jarní cibulka
  • 1 ks limetka
  • 4 lžíce rybí omáčka
  • 3 lžíce ústřicová omáčka
  • 2 lžíce javorový sirup
  • hrst thajská bazalka (nebo zkuste použít mátu)
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup 

  • Kuřecí prsa zbavte blan a nakrájejte na nudličky.
    Nakrájené kuřecí maso na nudličky.

    Foto: Cooky.cz – kuřecí maso na nudličky v receptu na žluté kari

  • Rozhřejte v hluboké wok pánvi olej a prudce na něm orestujte kuřecí maso ze všech stran.
    Maso na nudličky v pánvi v rceptu na žluté kari.

    Foto: Cooky.cz – recept na žluté kari s kuřecím masem

  • Přidejte kari pastu a vše restujte na menším ohni několik minut, dokud nebude všechno maso dokonale obalené a pasta rozmíchaná.
    Kuřecí nudličky na pánci s kari pastou.

    Foto: Cooky.cz – přidejte žlutou kari pastu

  • Přidejte vývar a vmíchejte jej do směsi masa a kari pasty.
    Vývar do receptu na žluté kari s kuřecím masem.

    Foto: Cooky.cz – přilijte vývar do základu na žluté kari.

  • Nechte chvíli probublávat a vložte natrhané listy thajské bazalky.
    Recept na thajské kari s kuřecím masem.

    Foto: Cooky.cz – recept na žluté kari po přidání thajské bazalky

  • Postupně dochuťte rybí omáčkou a ústřicovou omáčkou. Pokud na asijské chutě nejste zvyklí, přidávejte postupně, promíchejte, chvíli povařte a znovu ochutnejte.
    Rybí a ústřicová omáčka jsou důležité ingredience pro recept na žluté kari.

    Foto: Cooky.cz – přidejte rybí a ústřicovou omáčku – recept na žluté kari.

  • Přidejte šťávu z půlky limetky.
    Štáva z limetky dodá kyselost do receptu na žluté kari.

    Foto: Cooky.cz – přidejte šťávu z poloviny limetky – recept na žluté kari.

  • Přidejte javorový sirup, 2 lžíce jsou takový průměr, přidejte 1 a dochucujte dle chuti.
    Javorový sirup se přilévá do žlutého kari.

    Foto: Cooky.cz – javorový sirup se používá k dochucení asijských jídel.

  • Opět vše nechte krátce provařit asi 2 minuty, aby se chutě propojili.
  • Vsypte pokrájenou cuketu a nechte povařit jen zhruba 3 minuty, aby cuketa zůstala křupavá.
    Recept na žluté kari s kuřecím masem a cuketou.

    Foto: Cooky.cz – nakrájená cuketa musí zůstat křupavá – recept na žluté kari s cuketou.

  • Podávejte s jasmínovou rýží. Dobrou chuť.
Uložit do Mé kuchařky
Kalorie: 422kcal
Chod: Hlavní chod, Hlavní jídlo, Oběd, Večeře
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: asijské recepty, cuketa, kari, kuřecí maso, limetka, pepř, rybí omáčka, ústřivá omáčka

Výživové hodnoty

Kalorie: 422kcal | Sacharidy: 14g | Bílkoviny: 35g | Tuk: 26g | Nasycené tuky: 20g | Polynenasycené tuky: 1g | Mononenasycený tuk: 2g | Nenasycené tuky: 0,02g | Cholesterol: 96mg | Sodík: 2367mg | Draslík: 859mg | Vláknina: 0,3g | Cukr: 8g | Vitamín A: 1446IU | Vitamín C: 4mg | Vápník: 59mg | Železo: 4mg


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest