Domácí tlačenka jde jako všechny domácí pokrmy a výrobky ta nejlepší a nepoctivější. Od dob, co jsem jedla domácí tlačenku vyrobenou po každé zabíjačce doma, jsem lepší nikdy nejedla. Nevím proč, ale všechny tlačenky koupené v obchodě mi přijdou takové nijaké, prostě málo ochucené. Proto asi kuchaři vymysleli recept z tlačenky, kde jsou k tlačence přidané další suroviny a chutě a stává se z ní chutnější pokrm, než ona samotná.
Typicky se tlačenkový salát podává jako studená večeře, studený předkrm nebo chuťovka k pivu. Hodí se i na jednohubky nebo chlebíčky. Lze do ní přidat i vařené vejce nakrájené na kostičk, pro pikantnější variantu se může přidat nakrájená feferonka, okurka nebo chilli.
Recept na tlačenkový salát
Ingredience potřebné na. přípravu studeného předkrmu v podobě tlačenkového salátu
- 500 g libové tlačenky
- 300 g sladkokyselého paprikového salátu
- 100 g červené cibule
- 2 čerstvé kapie (nebo bílé papriky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička octu
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- sůl a pepř dle chuti
Tlačenkový salát a jeho příprava – postup
1. Tlačenku si nakrájíme na čtverečky 1×1 cm.
2. Nakrájíme papriku, cibuli a paprikový salát na malé kousky a přidáme k tlačence.
3. Dochutíme solí, olivovým olejem, pepřem, octem, worcesterem a plnotučnou hořčicí.Zamícháme.
4. Salát přikryjeme folií a uložíme do chladu.
Po odležení podáváme s bílým pečivem nebo tmavým chlebem.

Vepřová tlačenka z plece a kolene: Poctivý recept na tláču
