Domácí tlačenka jde jako všechny domácí pokrmy a výrobky ta nejlepší a nepoctivější. Od dob, co jsem jedla domácí tlačenku vyrobenou po každé zabíjačce doma, jsem lepší nikdy nejedla. Nevím proč, ale všechny tlačenky koupené v obchodě mi přijdou takové nijaké, prostě málo ochucené. Proto asi kuchaři vymysleli recept z tlačenky, kde jsou k tlačence přidané další suroviny a chutě a stává se z ní chutnější pokrm, než ona samotná.

Typicky se tlačenkový salát podává jako studená večeře, studený předkrm nebo chuťovka k pivu. Hodí se i na jednohubky nebo chlebíčky. Lze do ní přidat i vařené vejce nakrájené na kostičk, pro pikantnější variantu se může přidat nakrájená feferonka, okurka nebo chilli.

Recept na tlačenkový salát

Ingredience potřebné na. přípravu studeného předkrmu v podobě tlačenkového salátu

  • 500 g libové tlačenky
  • 300 g sladkokyselého paprikového salátu
  • 100 g červené cibule
  • 2 čerstvé kapie (nebo bílé papriky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička octu
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • sůl a pepř dle chuti

Tlačenkový salát a jeho příprava – postup

1. Tlačenku si nakrájíme na čtverečky 1×1 cm.

Tlačenku nakrájíme na kostky.
Foto: cooky.cz, Tlačenku nakrájíme na kostky.

2. Nakrájíme papriku, cibuli a paprikový salát na malé kousky a přidáme k tlačence.

Zeleninu a cibuli nakrájíme nadrobno.
Foto. cooky.cz, Zeleninu a cibuli nakrájíme nadrobno.

3. Dochutíme solí, olivovým olejem, pepřem, octem, worcesterem a plnotučnou hořčicí.Zamícháme.

4. Salát přikryjeme folií a uložíme do chladu.

Po odležení podáváme s bílým pečivem nebo tmavým chlebem.

Vepřová tlačenka, kterou připravuji z kolene a plece

Vepřová tlačenka z plece a kolene: Poctivý recept na tláču

Obrázek receptu na terinu z uzeného kolena.

Terina z uzeného kolene: Francouzská obdoba české tlačenky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest