Musím se přiznat, že tenhle koláč ze zakysané smetany je naše momentální TOP buchta ke kávě! Je to zkrátka sázka na jistotu. Já prostě miluju recepty, kde nemusím složitě vážit a kde se pracuje jen s hrnkem nebo kelímkem. Díky zakysané smetaně je těsto neuvěřitelně vláčné a šťavnaté i po několika dnech, a to je u buchty na plech k nezaplacení. Navíc je to tak jednoduché – vše jen smíchám, naliju na plech a jdu péct!
Nejlepší je na tom to, že ovoce můžu střídat podle sezony. Momentálně u nás vedou meruňky – dodají koláči krásnou barvu a tu správnou kyselost, která skvěle doplňuje sladké těsto. Používám kelímek od smetany jako odměrku na všechny suroviny, což celý proces hrozně zrychlí. Můj osobní tip: Ovoce před pokladením obalím v troše polohrubé mouky, aby se nepropadlo ke dnu, a nezapomenu na moučkový cukr, který na povrchu vytvoří tu neodolatelnou krustu. Kdo neochutnal, neuvěří, jaký je to „cik cak“ moučník, ale přitom luxusní chuť!
Vláčný meruňkový koláč ze zakysané smetany podle kelímku
- Celková délka přípravy: 50 minut
- Příprava těsta a ovoce: 15 minut
- Pečení v troubě: 35 minut
- Počet porcí: 16 až 20 kusů (na plech cca 30 x 40 cm)
Ingredience k přípravě koláče ze zakysané smetany
Těsto:
- 4 střední vejce
- 1 kelímek (cca 400 g) zakysané smetany (tučné, 16 % a více)
- 10 lžic rostlinného oleje
- 1/2 kelímku cukru krupice (nebo méně/více dle chuti)
- 1,5 kelímku polohrubé mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
Ovoce a posyp:
- 500 až 700 g meruněk (čerstvé, rozpůlené a vypeckované, nebo okapaný kompot)
- 1 lžíce polohrubé mouky na obalení meruněk (volitelné)
- 2 lžíce krupicového cukru a trocha skořice na posypání ovoce
- Moučkový cukr na závěrečné posypání
Postup přípravy meruňkového koláče
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si velký plech (cca 30 x 40) vyložte jej pečicím papírem, nebo jej vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
2. Vyšlehání základu: Do velké mísy vložte vajíčka a cukr krupici. Šlehejte elektrickým šlehačem, dokud směs nezesvětlá a nevytvoří pěnu.
3. Přidání tekutých složek: Do vaječné pěny postupně zašlehejte olej, a poté zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Míchejte jen krátce, dokud se ingredience nespojí.
4. Vmíchání sypkých složek: Do jiné mísy prosejte polohrubou mouku a kypřicí prášek do pečiva. Sypké suroviny postupně vmíchejte do tekuté směsi. Těsto by mělo být hladké a lité (středně husté).
5. Příprava ovoce a pečení: Těsto vylijte na připravený plech a rovnoměrně jej rozetřete.
6. Meruňky rozkrojte na půlky (nebo na čtvrtiny, pokud jsou velké) a poklaďte jimi povrch těsta řeznou stranou nahoru.
Tip: Pokud chcete, aby ovoce nekleslo, obalte ho předem v trošce polohrubé mouky.
7. Meruňky posypte trochou krupicového cukru a skořice.
8. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 stupňů zhruba 30 až 35 minut, dokud okraje nezezlátnou a těsto je na dotek pružné. Propečení ověřte špejlí.
9. Hotový koláč nechte zcela vychladnout. Před podáváním bohatě posypte moučkovým cukrem.
Cik cak buchta z čokoládového pudinku a polevy ze zakysané smetany
Tipy redakce:
- Ovoce na zimu: V zimě skvěle fungují kompotované meruňky – nezapomeňte je pečlivě okapat a osušit, aby do těsta nepustily moc vody. Lze je také nahradit borůvkami, rybízem nebo broskvemi.
- Vylepšení chuti: Pokud máte rádi intenzivnější vůni, přidejte do těsta nastrouhanou citronovou kůru nebo pár kapek rumového aroma.
- Alternativa k celému kelímku: Pokud máte menší plech, můžete použít menší kelímek (200 g) zakysané smetany a přizpůsobit tomu poměr ostatních surovin.