Jelikož nám začíná jahodová sezóna a dozrávají první jahůdky na zahradách nebo samosběrech, je na čase si připravit vynikající knedlíky a rovnou i s jahodovou omáčkou – žahourem. Dnes si tedy připravíme konkrétně tvarohové knedlíky plněné jahodami a přelité jahodovým žahourem. Ovocné knedlíky se žahourem jsou opravdovým pokladem české kuchyně, který si zamilujete na první ochutnání – já dělám nejčastěji borůvkové nebo jahodové. Pokud jste milovníky sladkých jídel, tak tento recept vás nenechá chladnými. Pojďme si společně připravit lahodné knedlíky, které vás okouzlí svou jednoduchostí a neuvěřitelnou chuť.
V dnešním uspěchaném světě je příprava domácích pokrmů často vnímána jako časově náročná a složitá činnost. Ale právě tento recept vám ukáže, že i tradiční česká kuchyně může být jednoduchá a rychlá. Stačí pár základních ingrediencí, trochu lásky a péče a máte na stole skvost, který potěší všechny milovníky sladkých a letních jídel.
Pojďme se tedy společně pustit do přípravy tvarohových knedlíků se žahourem. Připravte si potřebné ingredience, nasaďte si zástěru a jdeme na to.
Recept na tvarohové jahodové knedlíky se žahourem
Uvedené množství je na 4 porce, délka přípravy 20 minut a délka vaření 10 minut.
Suroviny na Ovocné – Jahodové tvarohové knedlíky
- 25-35 ks jahod (nebo jiného ovoce dle vašich chutí)
- 1 ks měkkého tvarohu (ideálně z alobalu ne z vaničky)
- 600 g hrubé mouky
- 2 ks vajec
- špetka soli
- 120 g másla (rozpuštěného)
Suroviny na žahour z jahod
- 250 ml smetany na šlehání
- 200 g cukru
- 800 g čerstvých jahod (nebo borůvek)
Postup přípravy tvarohových knedlíků plněných jahodami
- Nejprve si očistíme a omyjeme ovoce, v tomto případě jahody. Po umytí je necháme důkladně okapat.
- V míse smícháme: tvaroh, máslo, vejce, mouka a špetka soli. Z ingrediencí vypracujeme nelepivé těsto.
- Nyní si rozdělíme těsto na stejné části. Z každé části uděláme na pomoučněném válu placku, do které vložíme ovoce a zabalíme, aby z těsta ovoce nelezlo ven.
- Takto hotové knedlíky dáme vařit do vroucí, osolené vody. Knedlíky ve vodě promícháme, abychom je odlepili ode dna. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch vaříme je po dobu 5 minut.
Příprava žahouru, dvě verze
- Studená
Očištěné ovoce vložíme do mísy spolu s cukrem a smetanou. Vše společně rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. - Teplá
Ovoce vložíme spolu s cukrem a smetanou do vyššího rendlíku, v rendlílu vše rozmixujeme a následně na chvíli povaříme, abychom ovoce zahřáli.
Vaše tvarohové knedlíky s žahourem jsou připraveny k podávání. Můžete si na knedlíky nastrouhat ještě tvrdý tvaroh, posypat moučkovým cukrem a zalít máslem – to bude teprve slast pro chuťové pohárky. Vyzkoušejte tento recept a staňte se mistrem vaší kuchyně. Dobrou chuť!

Tvarohové knedlíky s borůvkami: Kombinace tvarohového těsta a borůvek potěší chuťové pohárky

Tvarohová něha s meruňkovým pohlazením: Sladká pohádka léta o tvarohových knedlících s meruňkami
Foto a recept Veronika Sobotková, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI