Spojením tvarohu a svěžích jablek, vznikne moučník, který potěší každého milovníka sladkých dobrot. Tvarohové rohlíčky plněné jablky jsou chutné a snadné na přípravu a křehkými se stávají díky přidanému tvarohu do těsta, které tak ve výsledku není vysušené. Jablečná směs, kterými rohlíčky naplníme, dodává osvěžující chuť. Příprava je bez kynutí, čímž ušetříme čas. Rohlíčky s jablky jsou ideální pro zimní nebo podzimní odpoledne, kdy vás příjemně zahřejí svým skořicovým aroma a chutí. Milovníci jablečných koláčů a moučníků si přijdou při přípravě tohoto receptu na své.
Recept na tvarohové rohlíčky plněné jablky
Potřebné ingredience na těsto:
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- Citronová kůra z jednoho bio citronu
- Špetka soli
- 200 g měkkého tvarohu (ideálně v alobalu)
- 70 ml oleje
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
Potřebné ingredience na jablečnou směs:
- 70 g másla
- 2 nastrouhaná jablka
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
Příprava těsta:
1. Nejprve si ušleháme vejce s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli, dokud směs nezíská nadýchanou konzistenci.
2. Přidáme měkký tvaroh a olej, vše důkladně promícháme. Postupně zapracujeme hladkou mouku smíchanou s kypřícím práškem, až vznikne hladké těsto.
3. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a necháme ji ztuhnout v lednici přibližně 30 minut.
Mezitím co máme v lednici těsto Připravíme si jablečnou směs
1. V kastrůlku si rozpustíme máslo a přidáme nastrouhaná jablka. Přimícháme cukr a mletou skořici. Vše vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a nerozvoní se skořice.
2. Směs necháme vychladnout.
Všechny části máme připravené a dáme se na Sestavení a pečení rohlíčků
1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Vychlazené těsto vyválíme do tvaru kruhu a rozdělíme na 8 stejných trojúhelníků.
3. Na část každého trojúhelníku naneseme lžičkou jablečnou směs a zarolujeme směrem k vrcholu do tvaru rohlíku. Rohlíčky položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem.
4. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut, dokud nejsou rohlíčky zlatavé.
Hotovo, můžeme podávat, i teplé jsou výborné.
Tipy na rozšíření moučníku:
- Vyzkoušejte podávat Tvarohové rohlíčky plněné jablky s vanilkovým krémem, pokrm získá zase jiný rozměr.
- Nebo Tvarohové rohlíčky podávejte přelité s domácím vanilkovým pudinkem.
![Recept na pravý domácí pudink](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/05/1-41-jpg-webp.webp)
- Pro nejjednodušší verzi je na závěr Rohlíčky posypejte moučkovým cukrem.
zdroj: cooky.cz, recept Jaroslava Fišarová, částečně upraveno AI