Vitacitové řezy jsou lehkým a osvěžujícím dezertem, který spojuje jemný tvarohový krém s ovocem – jako je v našem případě kiwi, hroznové víno, jablka a mandarinky. Na to vše přijde želé, které připravíme s populárním českým práškovým nápojem – Vitacitem. Tento dezert je oblíbený zejména v letních měsících díky své svěžesti a lehkosti, ale já si ho připravím i teď v zimě, když na něj přijde chuť. Kombinace lehce kyselého želé, sladkého ovoce a krémového tvarohu vytváří lahodný kontrast. Možná znáte podobný dezert pod názvem fanta řezy.
Vitacit byl v Československu populární práškový nápoj, který se jednoduše smíchal s vodou a děti si ho často užívaly i samotný na lžičku. Tento kyselý prášek přináší do dezertu nejen vzpomínky, ale i svěžest.
Recept na vitacitové řezy
Délka pečení korpusu v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek vody
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Krém:
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 1 máslo
- 4 lžíce rumu
- 200 g cukru
Želé:
- 2 balení pomerančového nebo citronového Vitacitu
- 2 balení vanilkového pudingu
- 6 lžic cukru
- 800 ml vody
- ovoce dle dostupnosti (kiwi, mandarinky, jablka, hroznové víno atd.)
- máslo a hrubá mouky na vysypání formy
Postup přípravy korpusu
1. V míse si vyšleháme spolu vejce s cukrem a během šlehání postupně přidáváme olej, vodu, kakao s smíchanou mouku s práškem do pečiva.
2. Dáme si předehřát troubu a plech s vyšším okrajem nebo formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
3. Těsto nalejeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 25 – 35 minut.
Příprava krému
1. Se změklým máslem si vyšleháme tvaroh.
2. Dále zašleháme cukr a rum a hotový krém rovnoměrně natřeme na vychladlý korpus v plechu.
![Recept na vitacitové řezy z plechu](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/02/1-15.jpg)
Lákavá na pohled i svou chutí: Aspiková buchta s krémem a jahodami, kterou možná znáte také jako vitacitové řezy
Postup přípravy želé
1. V kastrolu smícháme všechny suroviny na želé a postavíme na sporák.
2. Za stálého míchání spolu povaříme, následně odstavíme a necháme trochu zchladnout za občasného promíchání.
3. Nakrájené ovoce rozložíme na krém.
4. Želé naneseme na krém a ovoce a celý dort dáme zchladnout do lednice.
Nedostupný Vitacit? Zkuste nějakou z alternativ
Pokud nemáte k dispozici Vitacit, existuje několik alternativ, které můžete použít k vytvoření podobného kyselého želé v receptech, jako jsou Vitacitové řezy.
- Pudingový prášek s ovocnou příchutí v kombinaci s želé
- Ovocný sirup nebo šťáva s želatinou
- Limonádový prášek typu Tang rozmíchaný s želatinou
- Citronová kůra nebo šťáva smíchaná s želatinou
- Naředěný ovocný džem rozmíchaný taktéž s koupenou želatinou
![Nepečený meruňkový dort s želé a krémem](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/09/nepeceny-merunkovy-dort.jpg)
Skvělý nepečený meruňkový dort s želé
![Obrázek receptu na buchtu s ovocným želé a mascarpone.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/07/Buchta-s-ovocnym-zele-a-mascarpone-jpg.webp)