Vitacitové řezy jsou lehkým a osvěžujícím dezertem, který spojuje jemný tvarohový krém s ovocem – jako je v našem případě kiwi, hroznové víno, jablka a mandarinky. Na to vše přijde želé, které připravíme s populárním českým práškovým nápojem – Vitacitem. Tento dezert je oblíbený zejména v letních měsících díky své svěžesti a lehkosti, ale já si ho připravím i teď v zimě, když na něj přijde chuť. Kombinace lehce kyselého želé, sladkého ovoce a krémového tvarohu vytváří lahodný kontrast. Možná znáte podobný dezert pod názvem fanta řezy.

Vitacit byl v Československu populární práškový nápoj, který se jednoduše smíchal s vodou a děti si ho často užívaly i samotný na lžičku. Tento kyselý prášek přináší do dezertu nejen vzpomínky, ale i svěžest.

Recept na vitacitové řezy

Délka pečení korpusu v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Krém:

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 1 máslo
  • 4 lžíce rumu
  • 200 g cukru

Želé:

  • 2 balení pomerančového nebo citronového Vitacitu
  • 2 balení vanilkového pudingu
  • 6 lžic cukru
  • 800 ml vody
  • ovoce dle dostupnosti (kiwi, mandarinky, jablka, hroznové víno atd.)
  • máslo a hrubá mouky na vysypání formy

Postup přípravy korpusu

Obrázek receptu na vitacitové řezy.
Foto: cooky.cz, Recept na vitacitové řezy.

1. V míse si vyšleháme spolu vejce s cukrem a během šlehání postupně přidáváme olej, vodu, kakao s smíchanou mouku s práškem do pečiva.

2. Dáme si předehřát troubu a plech s vyšším okrajem nebo formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

3. Těsto nalejeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 25 – 35 minut.

Příprava krému

1. Se změklým máslem si vyšleháme tvaroh.

2. Dále zašleháme cukr a rum a hotový krém rovnoměrně natřeme na vychladlý korpus v plechu.

Recept na vitacitové řezy z plechu

Lákavá na pohled i svou chutí: Aspiková buchta s krémem a jahodami, kterou možná znáte také jako vitacitové řezy

Postup přípravy želé

1. V kastrolu smícháme všechny suroviny na želé a postavíme na sporák.

2. Za stálého míchání spolu povaříme, následně odstavíme a necháme trochu zchladnout za občasného promíchání.

3. Nakrájené ovoce rozložíme na krém.

4. Želé naneseme na krém a ovoce a celý dort dáme zchladnout do lednice.

Ovocný koláč s želé.
Foto: depositphotos.com, Vitacitové řezy

Nedostupný Vitacit? Zkuste nějakou z alternativ

Pokud nemáte k dispozici Vitacit, existuje několik alternativ, které můžete použít k vytvoření podobného kyselého želé v receptech, jako jsou Vitacitové řezy.

  1. Pudingový prášek s ovocnou příchutí v kombinaci s želé
  2. Ovocný sirup nebo šťáva s želatinou
  3. Limonádový prášek typu Tang rozmíchaný s želatinou
  4. Citronová kůra nebo šťáva smíchaná s želatinou
  5. Naředěný ovocný džem rozmíchaný taktéž s koupenou želatinou
Nepečený meruňkový dort s želé a krémem

Skvělý nepečený meruňkový dort s želé

Obrázek receptu na buchtu s ovocným želé a mascarpone.

Hrnková buchta s ovocným želé a krémem z mascarpone – růžové řezy

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest