Česká klasika, která se ale vaří v každém českém kraji trochu jinak. Někdo jí dělá s česnekem, jiný zase s kmínem, někdo přidává i lžičku marmelády. Ale poctivý základ z cibule a masa zůstává všude stejný a voní po celém domě. Je to jídlo, které má v sobě všechno, co od domácí kuchyně čekáme.
Nabízí nám voňavou omáčku a sytou chuť. Je to jídlo, které se připravuje pomalu, s láskou a bez spěchu a my si dnes ukážeme malinko neobvyklou přípravu této super omáčky z vepřového, ke kterému budeme potřebovat zapékací pánev s roštem. Tahle verze je trochu jiná než klasická kastrolová. Vyniká v ní chuť pečeného masa a vůně pečené cibule, maso se krásně opéká a dusí zároveň.
Recept na tradiční české vepřové v hnědé omáčce v pečící pánvi s roštem
Ingredience potřebné na přípravu hnědé omáčky z vepřového, která potěší každého
- 700 g vepřové krkovice nebo plece vcelku
- 2 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl, pepř dle chuti
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- tymián
- 500 ml vývaru (nebo vody s bujonem)
- 1 lžička hladké mouky nebo jíšky na zahuštění
Postup přípravy omáčky s masem
1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
2. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
3. Kus masa srolujeme a svážeme nití, aby drželo tvar.
4. Do pečící pánve s roštem, nebo hlubšího pekáčku s mřížkou dáme nahrubo nakrájenou cibuli a plátky česneku, koření a tuk.
5. Na rošt položíme maso, zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme cca 1,5 hodiny. V průběhů pečení podléváme vývarem.
6. Poté pánev odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a maso dopékáme do zlatova asi 20 minut.

Vepřové plátky na šťávě s bramborovou kaší: Pro milovníky omáček s kaší
7. Štávu s cibulí z pánve přelijeme do kastrůlku a rozmixujeme ročním mixérem, zahustíme lžičkou mouky rozmíchané ve vodě a provaříme dohladka. Měla by nám vzniknout silná tmavá omáčka.
8. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité hnědou omáčkou s bramborovou kaší, nebo oblíbenou přílohou,
Toto je výborný způsob, jak propojit šťavnaté pomalu pečené maso s bohatou, karamelově zbarvenou omáčkou.
