Česká klasika, která se ale vaří v každém českém kraji trochu jinak. Někdo jí dělá s česnekem, jiný zase s kmínem, někdo přidává i lžičku marmelády. Ale poctivý základ z cibule a masa zůstává všude stejný a voní po celém domě. Je to jídlo, které má v sobě všechno, co od domácí kuchyně čekáme.

Nabízí nám voňavou omáčku a sytou chuť. Je to jídlo, které se připravuje pomalu, s láskou a bez spěchu a my si dnes ukážeme malinko neobvyklou přípravu této super omáčky z vepřového, ke kterému budeme potřebovat zapékací pánev s roštem. Tahle verze je trochu jiná než klasická kastrolová. Vyniká v ní chuť pečeného masa a vůně pečené cibule, maso se krásně opéká a dusí zároveň.

Recept na tradiční české vepřové v hnědé omáčce v pečící pánvi s roštem

Ingredience potřebné na přípravu hnědé omáčky z vepřového, která potěší každého

  • 700 g vepřové krkovice nebo plece vcelku
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř dle chuti
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • tymián
  • 500 ml vývaru (nebo vody s bujonem)
  • 1 lžička hladké mouky nebo jíšky na zahuštění

Postup přípravy omáčky s masem

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

2. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.

3. Kus masa srolujeme a svážeme nití, aby drželo tvar.

4. Do pečící pánve s roštem, nebo hlubšího pekáčku s mřížkou dáme nahrubo nakrájenou cibuli a plátky česneku, koření a tuk.

5. Na rošt položíme maso, zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme cca 1,5 hodiny. V průběhů pečení podléváme vývarem.

Maso ochutíme, svážeme a položíme na rošt.
Zdroj: cookthestory, Maso ochutíme, svážeme a položíme na rošt.

6. Poté pánev odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a maso dopékáme do zlatova asi 20 minut.

Obrázek receptu na vepřové plátky na šťávě s bramborovou kaší.

Vepřové plátky na šťávě s bramborovou kaší: Pro milovníky omáček s kaší

7. Štávu s cibulí z pánve přelijeme do kastrůlku a rozmixujeme ročním mixérem, zahustíme lžičkou mouky rozmíchané ve vodě a provaříme dohladka. Měla by nám vzniknout silná tmavá omáčka.

Omáčku rozmixujeme a zahustíme trochou mouky dle potřeby.
Zdroj: cookthestory, Omáčku rozmixujeme a zahustíme trochou mouky dle potřeby.

8. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité hnědou omáčkou s bramborovou kaší, nebo oblíbenou přílohou,

Toto je výborný způsob, jak propojit šťavnaté pomalu pečené maso s bohatou, karamelově zbarvenou omáčkou.

Obrázek receptu na kuřecí prsa na způsob bažanta.

Kuřecí prsa na způsob bažanta: Zapomenutá česká klasika, která stojí za oprášení

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest