Bramborák je v české kuchyni velmi oblíbeným pokrmem. Jeho historie sahá do doby, kdy se v Evropě poprvé začaly brambory pěstovat, tedy až do 17. století. V českých zemích jeho popularita začala stoupat během století 19. Během století se ale postup jeho přípravy měnil a není tajemstvím, že recept na tradiční český bramborák se liší i podle krajů. Obecně byl tento pokrm velmi vyhledávaný mezi venkovskými lidmi, a to hlavně proto, že není na přípravu nijak náročný a nepotřebujeme na něj, kromě brambor, téměř žádné speciální suroviny.
Pokud bychom si tuto pochoutku chtěli dopřát v Plzni, neměli bychom se nechat zmást tím, že ji na jídelním lístku najdeme pod pojmem vošouch. Jde o odvozeninu slova ošouchat, což znamená škrábat či rozetřít. Na Moravě jej můžeme najít jako stryk nebo jednoduše placek. Překvapit by nás ale neměla ani jeho plněná verze, které se, speciálně na jihu Čech, říká cmunda po kaplicku.
Recept na tradiční český bramborák podle Romana Vaňka
Ingredience potřebné na přípravu
- 500 gramů brambor
- 5 stroužků česneku
- 100 gramů hladké mouky
- 2 vejce
- 100 mililitrů mléka
- 2 lžíce čerstvé majoránky (nebo 1 lžíce sušené)
- 250 gramů sádla (nebo oleje na smažení)
- sůl, pepř
Postup přípravy tradičního českého bramboráku
1. Brambory nejprve oloupeme a zbavíme nečistot. Poté je opláchneme a nahrubo nastrouháme na struhadle.
2. Z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu a škrob a dáme je do mísy.
3. Do brambor přidáme vejce, sůl, pepř, česnek (najemno nastrouhaný nebo utřený), majoránku a mouku, vše nakonec zalijeme mlékem.

Bramboráky na německý způsob s přidaným uzeným masem
4. Veškeré ingredience v míse zamícháme tak, aby nám vzniklo jednotné těsto.
5. Na pánvi si připravíme sádlo. Jakmile je rozpuštěné, naběračkou do něj vlijeme připravené těsto.
6. Bramboráky smažíme dozlatova z obou stran.
7. Hotové placky umístíme na papírovou utěrku, abychom je zbavili přebytečného tuku.
Pár tipů na závěr
Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme jej naředit mlékem nebo použít vodu, kterou jsme vymačkali z brambor. Bramboráky chutnají skvěle i bez česneku, tato verze se hodí hlavně pro malé děti.
Bramboráky se dají připravit také na sucho, bez použití sádla. V tomto případě se jedná o takzvané sejkory, které jsou oblíbené především na severu Čech.
A pokud si chcete dopřát opravdovou lahůdku, doporučuji vám do těsta přidat ještě najemno nakrájený a následně osmažený lovecký salám. Díky tomu se vám na stole vyskytne bramborák šumavský.

Panský bramborák plněný sýrem
Zdroj: Autorský text, Prima Fresh, Wikipedie