Babiččin jablečný koláč je skutečným skvostem, který v sobě ukrývá vzpomínky na dětství strávené v její kuchyni. U tohoto koláče se snoubí jemnost vláčného těsta a sladká vůně skořice s jemně prohřátými jablky. Jablka jsou strouhaná nahrubo. Těsto, připravované z měkkého másla, cukru, vanilkového cukru, žloutků a prosezené mouky, je doplněno vlažným mlékem a práškem do pečiva, což mu dodává nadýchanou strukturu. Šlehané bílky s trochou soli pak zajišťují, že těsto získá lehkou a vzdušnou konzistenci. Tento jablečný koláč je klasickým dezertem, který nikdy neomrzí. Recept kombinuje jemná, sladkokyselá jablka s křehkým těstem a sladkou cukrovou polevou, která dodává koláči na povrchu krásnou hladkou glazuru.

Cukrová poleva přidává koláči barevný kontrast. Tedy po upečení přichází na řadu jednoduchá, ale neodolatelná cukrová poleva. Moučkový cukr smíchaný s horkou vodou vytváří jemnou vrstvu, která koláči dodává zářivý lesk a sladkou křupavost. Tento koláč je skvělý pro každodenní mlsání, ale také jako součást sváteční tabule. Je snadný na přípravu a ingredience jsou běžně dostupné, což z něj činí ideální dezert pro každou příležitost.

Recept na jablečný koláč s cukrovou polevou

Délka pečení v troubě 1 hodina.

Jablečný koláč na plech s nahrubo strouhanými jablky a cukrovou polevou
Zdroj obrázku: SikorkaGotuje, Recept na tradiční jablečný koláč s polevou.

Ingredience pro přípravu

Jablková náplň:

  • 2 kg jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 lžička skořice

Těsto:

  • 250 g změklého másla
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec pokojové teploty
  • 450 g mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Poleva:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • několik lžic horké vody

Postup přípravy jablkové náplně

1. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme do hrnce a smícháme s citronovou šťávou a cukrem.

Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem.
Zdroj obrázku: SikorkaGotuje, Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem.

2. Zahříváme za stálého míchání, dokud se nerozpustí cukr, poté přisypeme skořici a zamícháme.

3. Jablečné pyré odstavíme a necháme zchladnout.

Příprava těsta

1. V míse si smícháme měkké máslo s cukrem a vanilkovým cukrem na těsto.

2. Vyšleháme nadýchanou hmotu a během šlehání postupně po jednom přidáme 5 žloutků.

Vyšleháme nadýchanou hmotu.
Zdroj obrázku: SikorkaGotuje, Vyšleháme nadýchanou hmotu.

3. Dále do směsi prosejeme mouku a dobře ji zapracujeme stěrkou.

4. Nyní přidáme vlažné mléko a 2 lžičky prášku do pečiva. Vypracujeme těsto.

Přilejeme vlažné mléko.
Zdroj obrázku: SikorkaGotuje, Přilejeme vlažné mléko.

5. V jiné míse si vyšleháme 5 bílků se špetkou soli do bílé tuhé pěny.

6. Sníh po dávkách postupně zapracujeme do těsta.

7. Těsto rozdělíme na 2 díly tak, aby jeden byl mírně větší než druhý.

8. Menší díl rozetřeme na dno plechu vyloženého pečícím papírem a dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia.

Část těsta rozetřeme na pečící papír.
Zdroj obrázku: SikorkaGotuje, Část těsta rozetřeme na pečící papír.

9. Dále nalejeme jablečnou náplň a rovnoměrně ji rozetřeme.

Jablečnou náplň natřeme na těsto.
Zdroj obrázku: SikorkaGotuje, Jablečnou náplň natřeme na těsto.

10. Na jablka navrstvíme zbytek těsta a plech vložíme do předehřát trouby na cca 1 hodinu.

11. Během pečení si připravíme cukrovou polevu tak, že si v hrnečku rozmícháme moučkový cukr s pár lžícemi horké vody.

12. Polevu nalejeme na upečený koláč a podáváme.

Podáváme s cukrovou polevou na povrchu.
Zdroj obrázku: SikorkaGotuje, Podáváme s cukrovou polevou na povrchu.

Po generace od babiček

Babiččin jablečný koláč s cukrovou polevou je jedním z těch receptů, které si předáváme z generace na generaci. Je to dokonalý příklad tradičního českého pečení, kde se využívají sezónní ingredience, jako jsou jablka. Klasické těsto na tento koláč je křehké, ale zároveň dostatečně pevné, aby udrželo šťavnatou jablečnou náplň.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest