Tohle je dezert s duší starých cukráren, protože voní po kávě, másle, čokoládě a skvěle ladí s šálkem silného espressa. Na pohled působí velice elegantně a potěší každého, kdo má rád kombinaci vláčného těsta, jemného krému a výrazné kávové chuti. Připomíná časy, kdy se cukrářské řemeslo bralo jako umění a zákusky se podávaly na malých talířcích se zlatým okrajem a jedly se stříbrnou lžičkou.
Tyto řezy si oblíbíte hlavně pro jejich bohatou, ale nepřeslazenou chuť. Kávový krém jim dodává osobitost a díky své podobě jsou výbornou alternativou k dortům, protože působí slavnostně a přitom se dobře porcují. Povrch můžete ozdobit čokoládovou polevou, kávovými zrnky nebo třeba holandským kakaem. Mezi korpus a krém se hodí vrstva meruňkové marmelády, do krému lze přidat i kapku kávového likéru nebo rumu.
Recept na kávové řezy s máslovým krémem a čokoládovou polevou
Ingredience na přípravu korpusu
- 1/2 l polohrubé mouky
- 1/4 l cukru
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 l smetany ke šlehání
- dle potřeby mléko
Z čeho je náplň Moka řezů
- 2 balíky rozemletých piškot
- 1 hrnek kávy (silný Turek i s lógrem, uvařit, vychladit)
- 1 kostka másla
- rum dle chuti
- hrst nasekaných ořechů
- cukr dle chuti
Čím řezy polít
- 1 hořká čokoláda
- 1 mléčná čokoláda
- 50 g kokosového oleje
Postup přípravy řezů
1. Ingredience určené pro těsto smícháme a upečeme korpus na plechu vystlaném pečícím papírem v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 minut. Necháme vychladit.
2. V misce rozmícháme rozemleté piškoty s vychladlou kávou, přidáme máslo, rum, ořechy a cukr a vyšleháme hladkou náplň. Tuto naneseme na vychladlý korpus.
3. Ve vodní lázni rozpustíme čokolády a smícháme s kokosovým olejem.
4. Řezy polijeme polevou a necháme vychladit v lednici.
5. Můžeme libovolně nazdobit, například barevným sypáním nebo stříbrnými kuličkami.
Se šálkem espressa budou tyto řezy skvělý pohoštěním na slavnostním stole, ale i sladkou tečkou za nedělním obědem.

Kávové mini koláčky: Sladké, jemné, nadýchané a slavnostní

Tyto dokonale lahodné míša řezy překonají všechny recepty, o kterých jste kdy slyšeli
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková