Tohle je dezert s duší starých cukráren, protože voní po kávě, másle, čokoládě a skvěle ladí s šálkem silného espressa. Na pohled působí velice elegantně a potěší každého, kdo má rád kombinaci vláčného těsta, jemného krému a výrazné kávové chuti. Připomíná časy, kdy se cukrářské řemeslo bralo jako umění a zákusky se podávaly na malých talířcích se zlatým okrajem a jedly se stříbrnou lžičkou.

Tyto řezy si oblíbíte hlavně pro jejich bohatou, ale nepřeslazenou chuť. Kávový krém jim dodává osobitost a díky své podobě jsou výbornou alternativou k dortům, protože působí slavnostně a přitom se dobře porcují. Povrch můžete ozdobit čokoládovou polevou, kávovými zrnky nebo třeba holandským kakaem. Mezi korpus a krém se hodí vrstva meruňkové marmelády, do krému lze přidat i kapku kávového likéru nebo rumu.

Recept na kávové řezy s máslovým krémem a čokoládovou polevou

Ingredience na přípravu korpusu

  • 1/2 l polohrubé mouky
  • 1/4 l cukru
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 l smetany ke šlehání
  • dle potřeby mléko

Z čeho je náplň Moka řezů

  • 2 balíky rozemletých piškot
  • 1 hrnek kávy (silný Turek i s lógrem, uvařit, vychladit)
  • 1 kostka másla
  • rum dle chuti
  • hrst nasekaných ořechů
  • cukr dle chuti

Čím řezy polít

  • 1 hořká čokoláda
  • 1 mléčná čokoláda
  • 50 g kokosového oleje

Postup přípravy řezů

1. Ingredience určené pro těsto smícháme a upečeme korpus na plechu vystlaném pečícím papírem v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 minut. Necháme vychladit.

2. V misce rozmícháme rozemleté piškoty s vychladlou kávou, přidáme máslo, rum, ořechy a cukr a vyšleháme hladkou náplň. Tuto naneseme na vychladlý korpus.

3. Ve vodní lázni rozpustíme čokolády a smícháme s kokosovým olejem.

4. Řezy polijeme polevou a necháme vychladit v lednici.

5. Můžeme libovolně nazdobit, například barevným sypáním nebo stříbrnými kuličkami.

Moka řezy polijeme čokoládovou polevou a posypeme barevným sypáním.
Foto: Cooky.cz, Moka řezy polijeme čokoládovou polevou a posypeme barevným sypáním.

Se šálkem espressa budou tyto řezy skvělý pohoštěním na slavnostním stole, ale i sladkou tečkou za nedělním obědem.

Obrázek receptu na Lahodné a jednoduché mini kávové koláčky

Kávové mini koláčky: Sladké, jemné, nadýchané a slavnostní

Obrázek k receptu: Báječně hříšné: Voňavé řezy se smetanou a čokoládovou polevou

Tyto dokonale lahodné míša řezy překonají všechny recepty, o kterých jste kdy slyšeli

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest