Nedávno jsem se doslechla o zajímavém toastovém chlebu Hokkaido, nejprve jsem si myslela, že v receptu bude i obsažena dýně hokkaido. Mýlila jsem se, opak byl pravdou. Toastový japonský chléb Hokkaido nemá vůbec nic společného s dýní. Jediné co ho s dýní spojuje je jeho název. Tento tradiční japonský chléb má úžasnou konzistenci a je zajímavě nasládlý až sladký. Vláčnost chlebu dodává Tangzhong. Tangzhong se skládá z vody a mouky, díky této kombinaci udržuje pečivo delší dobu čerstvé a vláčné.

Celý proces začíná přípravou tanzhongu. To bylo jako malé alchymistické kouzlo, z vody a mouky se na sporáku stalo husté lepidlo. Celý tento proces trvá maximálně 4 minuty. Jen mějte na paměti, že mouku s vodou vaříme do 65 stupňů, tím pádem suroviny nepřejdou varem. Pokud nemáte teploměr, máme pro vás tip – stáhněte tanzhong z tepla, jakmile začne houstnout.

Po přípravě a vychlazení tanzhongu se zadělá kvásek, jakmile kvásek vykyne dokončíme těsto a necháme ho vykynout. Vykynuté těsto se pak dokončí do požadovaných tvarů, takové tři bulky, které vytvoříme překládáním těsta a pečeme. Japonský mléčný chléb je měkký, nadýchaný a jeho mírně sladká chuť je perfektní jak na snídani, tak na večeři. A další jeho výhoda i děti ho milují!

Recept na Toastový Japonský chléb Hokkaido

Doba přípravy 2 hodiny 30 min

Recept na Tradiční Toastový Japonský Chléb Hokkaido
Zdroj: Kuchnia Magdy, Tradiční Toastový Japonský Chléb Hokkaido

Suroviny pro tangzhong:

  • 35 g hladké mouky
  • 170 ml vody

Kvásek:

  • 25 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička cukru

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 ks vejce (velikosti L)
  • 30 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g másla

Na závěr:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Postup:

Tangzhong
1. Do hrnce nebo pánve nasypeme mouku, přidáme studenou vodu, zapneme plyn a stále mícháme, dokud nevznikne hustá a lesklá hmota podobná pudinku. Pamatujme, že hmota se nesmí vařit! Pokud máme teploměr, teplota hmoty nesmí překročit 65°C. Jakmile tedy začne hmota houstnout, sundáme ji z tepla.

Recept na Tradiční Toastový Japonský Chléb Hokkaido
Zdroj: Kuchnia Magdy, Tradiční Toastový Japonský Chléb Hokkaido

2. Hotový tangzhong dáme do misky a zakryjeme fólií, ale ne misku samotnou, ale povrch hmoty. Takto necháme tanghong v lednici vychladnout.

Kvásek
3. Připravíme si kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a teplé mlékoa vše promícháme. Misku zakryjeme fólií nebo utěrkou a dáme na 15 minut na teplé místo, aby mohl kvásek pracovat.

Těsto
4. Asi po 15 minutách, když kvásek začne pracovat, nasypeme do mísy: mouku, sůl a cukr, vše promícháme. Následně přidáme kvásek a vejce. Chvíli důkladně mícháme. Poté přidáme máslo a znovu promícháme. Jako poslední ingredience je předem připravený tangzhong. Po vložení tangzhongu vše důkladně prohněteme.

Recept na Tradiční Toastový Japonský Chléb Hokkaido
Zdroj: Kuchnia Magdy, Tradiční Toastový Japonský Chléb Hokkaido

5. Hezky vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

Tvarování
6. Když těsto vykyne, je čas na tvarování chleba. Těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku a těsto několikrát prohněteme. Poté těsto rozdělíme na tři stejné části. V mém případě byla každá porce těsta cca 340 g.

Recept na Tradiční Toastový Japonský Chléb Hokkaido
Zdroj: Kuchnia Magdy, Tradiční Toastový Japonský Chléb Hokkaido

7. Odebereme jeden kousek těsta a vyválíme z něj podlouhlý pruh těsta, dlouhý asi 20 cm. Poté jeden konec přehneme do poloviny těsta a druhý konec položíme na přeložený konec. Těsto obrátíme a znovu rozválíme na délku asi 25 cm. Poté těsto svineme do válečku. Takto vytvarovaný váleček vložíme do připravené chlebové formy. Válečky pokládáme spojem na dno formy. Formu máme vyloženou pečícím papírem nebo vymazané máslem, pokud není s nepřilnavým povrchem. Stejně postupujeme se zbývajícími dvěma díly těsta.

8. Takto připravený chléb necháme ve formě ještě kynout asi 20-30 minut.

9. Po vykynutí potřeme těsto rozšlehaným žloutkem s mlékem.

10. Formu vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 35 minut.

Po upečení chléb vyjmeme z trouby a z formy, necháme vychladnout na mřížce.

Dobrou chuť!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest