Znáte ji? Říká se jí švestková, trnková, omáčka z povidel a určitě má i další názvy. Tohle je zapomenutá klasika české kuchyně, která se vaří většinou na vesnicích anebo při sváteční hostinách a příležitostech. Povidlová omáčka ze švestek má kořeny v době, kdy se v kuchyni zpracovalo vše a nic se nevyhazovalo,
Zbytek uzeného vývaru z polévky se použil na hlavní chod a švestky dodaly jídlu sladkokyselou chuť. Je to prostě omáčka z babiččiny kuchyně, voní po uzeném masu, koření a sladkokyselých švestkách a nejlépe se hodí k uzenému kolenu, vepřovému žebru nebo k domácím bramborovým knedlíkům.
Recept na povidlovou omáčku z uzeného vývaru
Ingredience potřebné na přípravu zapomenuté klasické povidlové omáčky
Silný vývar z uzeného masa (maso použijeme k omáčce)
- uzené maso
- bobkový list
- Nové koření
- celý pepř
- česnek
- cibule
- kořeňová zelenina
Omáčka
- 2 x povidla
- 2x smetana ke šlehání
- mouka na zahuštění
- máslo na zjemnění omáčky
- sůl a pepř dle chuti
- mletá skořice
Postup přípravy omáčky ze švestek a vývaru
1. Uzený vývar uvaříme pomalu na slabém ohni, dokud uzené maso není měkké.
2. Vývar přecedíme přes sítko , vložíme povidla a rozvaříme.
3. Zahustíme trochou mouky a přidáme Smetanu. Převaříme a dochutíme dle potřeby solí, pepřem a skořicí. Nakonec přidáme trochu másla pro zjemnění omáčky.
K omáčce podáváme uzené maso uvařené ve vývaru a nejlepší přílohou je knedlík. Dobrou chuť!

Kynuté buchty plněné mákem a švestkou. Pečený sladký poklad vonící kuchyní našich babiček

Křenová omáčka k masu
pozn.: částečně upraveno AI