Znáte ji? Říká se jí švestková, trnková, omáčka z povidel a určitě má i další názvy. Tohle je zapomenutá klasika české kuchyně, která se vaří většinou na vesnicích anebo při sváteční hostinách a příležitostech. Povidlová omáčka ze švestek má kořeny v době, kdy se v kuchyni zpracovalo vše a nic se nevyhazovalo,

Zbytek uzeného vývaru z polévky se použil na hlavní chod a švestky dodaly jídlu sladkokyselou chuť. Je to prostě omáčka z babiččiny kuchyně, voní po uzeném masu, koření a sladkokyselých švestkách a nejlépe se hodí k uzenému kolenu, vepřovému žebru nebo k domácím bramborovým knedlíkům.

Recept na povidlovou omáčku z uzeného vývaru

Ingredience potřebné na přípravu zapomenuté klasické povidlové omáčky

Silný vývar z uzeného masa (maso použijeme k omáčce)

  • uzené maso
  • bobkový list
  • Nové koření
  • celý pepř
  • česnek
  • cibule
  • kořeňová zelenina

Omáčka

  • 2 x povidla
  • 2x smetana ke šlehání
  • mouka na zahuštění
  • máslo na zjemnění omáčky
  • sůl a pepř dle chuti
  • mletá skořice

Postup přípravy omáčky ze švestek a vývaru

1. Uzený vývar uvaříme pomalu na slabém ohni, dokud uzené maso není měkké.

2. Vývar přecedíme přes sítko , vložíme povidla a rozvaříme.

3. Zahustíme trochou mouky a přidáme Smetanu. Převaříme a dochutíme dle potřeby solí, pepřem a skořicí. Nakonec přidáme trochu másla pro zjemnění omáčky.

akonec omáčku zjemníme kouskem másla a už nevaříme.
Foto: Cooky.cz, Nakonec omáčku zjemníme kouskem másla a už nevaříme.

K omáčce podáváme uzené maso uvařené ve vývaru a nejlepší přílohou je knedlík. Dobrou chuť!

Obrázek receptu na Kynuté buchty plněné mákem a švestkou, pečený sladký poklad vonící kuchyní našich babiček

Kynuté buchty plněné mákem a švestkou. Pečený sladký poklad vonící kuchyní našich babiček

Obrázek receptu na křenovou omáčku k masu.

Křenová omáčka k masu

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest