Recept na rychlé tuňákové špagety s ančovičkami, sušenými rajčaty a olivami je ideální volbou, pokud máte chuť na rychlé a chutné jídlo inspirované středomořskou kuchyní. Kombinace tuňáka v olivovém oleji, kaparů, ančoviček a oliv přináší do každého sousta intenzivní a plné chutě. Recept je snadný na přípravu a díky surovinám, které můžete mít doma po ruce, se hodí i na všední dny.
Použití tuňáka v plechovce v těstovinách je cenově dostupný a chutný způsob, jak do jídla přidat bílkoviny. Italové takové těstoviny nazývají Al tonno. Místo pomalého vaření v rajčatové omáčce jsem použila sušená rajčata k vytvoření husté směsi podobné pestu. Když se následně smíchá s vodou z těstovin, promění se v lahodnou omáčku – a vše je připraveno v jedné pánvi. Stačí přidat kousky tuňáka a jídlo je hotové za méně než 25 minut. Tyto špagety jsou vynikající servírované ihned – teplé, ale možná chutnají ještě lépe studené druhý den. Hodí se k nim sklenička růžového vína.
Recept na tuňákové špagety
Potřebné vybavení
- Hluboká pánev
- Velký hrnec na těstoviny
Suroviny
- 225 g dlouhých těstovin (bucatini, linguine nebo špagety)
- 1 hrnek sušených rajčat
- 1 polévková lžíce kaparů
- 3 stroužky česneku (oloupané)
- 6 ančoviček
- ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
- 1 sklenice tuňáka v olivovém oleji
- ⅔ hrnku rozmixovaných oliv
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky
- sůl
Postup
- Do velké pánve přidejte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte 2 lžičky soli.
- Těstoviny vařte o 2 až 3 minuty méně, než je uvedeno na obalu, aby byly al dente. Než je scedíte, uchovejte si 1,5 šálku vody z těstovin.
Zdroj obrázku: Pexels, Špagety jako základ receptu
- Pokud používáte kuchyňský robot, zpracujte sušená rajčata, kapary, česnek, ančovičky a olivový olej do hladké pasty. Pokud nemáte robot, nasekejte ingredience ručně a smíchejte s olejem.
- Na středním plameni přidejte rajčatovou pastu do pánve a za stálého míchání vařte 3 až 4 minuty, dokud mírně neztmavne a nezavoní.
- Snižte teplotu na středně nízkou a postupně zašlehejte odloženou vodu z těstovin, aby vznikla tekutá omáčka.
- Nakrájejte tuňáka na větší kousky a přidejte ho spolu s olivami a olejem z tuňáka do pánve. Promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
Zdroj obrázku: delish, Špagety s tuňákem a ančovičkami
- Do omáčky přidejte těstoviny a vařte další 1 až 2 minuty. Hotové těstoviny posypte petrželkou a podávejte.