Tak jsem uvařila moje první tvarohové borůvkové knedlíky s fantastickou borůvkovou omáčkou, kterou jistě znáte pod jménem žahour! Musím se vám pochlubit, protože tohle se mi opravdu povedlo a předčilo to všechna má očekávání. Vždycky jsem měla pocit, že tvarohové knedlíky jsou složité, ale tenhle recept je překvapivě rychlý a snadný. Tvarohové těsto je jemné a nadýchané, borůvky uvnitř jsou příjemně sladkokyselé a ten žahour tomu dodává korunní, lesklou tečku. Zaručuji, že tyto tvarohové knedlíky jsou hodné nedělního oběda a odteď už nebudu váhat!

Při přípravě tohoto jednoduchého těsta je klíčové použít tučný tvaroh ve vaničce, který má ideální vlhkost. Nedoporučuji používat tvaroh v kostce, který je sušší a těsto by se mohlo drolit. Můj tip: Všechny ingredience je potřeba zpracovat rychle a důkladně na vále, dokud nevznikne hladká, pružná a nelepivá hmota. Pokud by se vám těsto lepilo, přidejte ještě lžíci polohrubé mouky, ale opatrně, abyste ho nepřemoučili. U žahouru je zase nejdůležitější povařit ho jen krátce, a to pouze do zhoustnutí. Čerstvé nebo mražené borůvky si tak zachovají maximum své chuti a omáčka bude mít krásnou, sytou barvu a lesklou texturu.

Recept na tvarohové knedlíky plněné borůvkami a s omáčkou žahour

  • Celková délka přípravy: přibližně 40 až 50 minut
  • Délka vaření knedlíků: 8 až 10 minut
  • Počet kusů/porcí: přibližně 16 až 20 knedlíků (4 až 5 porcí).

Ingredience k přípravě tvarohových knedlíků s borůvkovou omáčkou

Tvarohové knedlíky:

  • 250 gramů tvarohu (tučného ve vaničce)
  • 1 celé vejce
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 2 až 3 lžíce oleje (rostlinného, například slunečnicového)
  • špetka soli
  • Ovoce dle chuti (například čerstvé nebo mražené borůvky)

Borůvková omáčka (žahour):

  • 1/4 litru borůvek (250 mililitrů, čerstvých nebo mražených)
  • 2 lžíce cukru (krupice nebo krystalového)
  • špetka skořice (mleté)
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžičky Solamylu (bramborového škrobu) nebo vanilkového pudinku v prášku

Postup přípravy borůvkových knedlíků s tvarohem a žahourem

1. Knedlíkové těsto: Na pracovní vál si nasypte polohrubou mouku. Doprostřed udělejte důlek a přidejte tvarohcelé vejce, 2 až 3 lžíce oleješpetku soli.

2. Všechny suroviny rychle zpracujte rukama nebo hnětačem na hladké a vláčné těsto. Pokud se těsto lepí, přidejte ještě malé množství mouky. Je důležité, aby se s těstem dalo dobře pracovat.

3. Těsto rozkrojte napůl. Každou část těsta vyválejte do plátu o tloušťce přibližně 4 až 5 milimetrů.

4. Plát těsta rozkrojte na čtverce. Velikost čtverců zvolte tak, aby se do nich pohodlně vešla lžička borůvek.

5. Do středu každého čtverce vložte ovoce (například 5 až 7 borůvek). Dobře zakulatíte těsto okolo ovoce do tvaru knedlíku. Ujistěte se, že jsou spoje pevně uzavřené, aby ovoce při vaření nevyteklo.

6. Vaření knedlíků: Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.

7. Připravené knedlíky vložte do vroucí vody. Po chvilce, když klesnou na dno, je opatrně oddělte vařečkou, aby se nepřilepily.

8. Vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Po vyplutí knedlíků na hladinu vařte ještě asi 3 až 5 minut podle velikosti, aby byly provařené i uvnitř.

9. Hotové knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou a můžete je ihned servírovat, případně je potřít rozpuštěným máslem, aby se neslepily.

10. Borůvková omáčka (žahour): Do malého kastrůlku vsypte 1/4 litru borůvek (pokud jsou mražené, nerozmrazujte je), přisypte 2 lžíce cukru, špetku skořice, přidejte 1 lžíci másla a 3 lžíce vody.

Obrázek k receptu na švestkové tvarohové knedlíky

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta sypané mákem

11. Směs povařte, dokud se borůvky nerozvaří a cukr nerozpustí. Trvá to jen krátce, přibližně 5 minut.

12. Ve trošce studené vody nebo mléka si rozmíchejte 3 lžičky Solamylu (škrobu).

13. Přilijte škrobovou směs do horkého Žahouru a krátce povařte za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Omáčka by měla být lesklá a hladká.

14. Knedlíky podávejte přelité teplým Žahourem, případně posypané cukrem a polité rozpuštěným máslem nebo zakysanou smetanou.

Tipy redakce

  • Volba tvarohu pro ideální těsto: Pro tvarohové knedlíky vždy používejte tučný tvaroh ve vaničce, který je vláčnější a obsahuje více vlhkosti než tvaroh v kostce. Tím minimalizujete nutnost přidávat příliš mnoho mouky.
  • Přidání oleje pro jemnost: Použijte 2 až 3 lžíce rostlinného oleje do těsta. Tuk zajišťuje, že knedlíky zůstanou po uvaření krásně měkké a nadýchané, a nebudou tuhé.
  • Žahour bez zbytečného vařeníBorůvkovou omáčku vařte jen krátce, dokud nezhoustne se škrobem. Dlouhé vaření borůvek by snížilo jejich svěží, ovocnou chuť. Omáčka získá nejlepší konzistenci, když je povařena jen do zhoustnutí.
  • Trik s plovoucími knedlíky: Knedlíky jsou hotové 3 až 5 minut po tom, co vyplavou na hladinu. Nejdříve klesnou na dno, pak je oddělte ode dna. Po vyplutí je potřeba je ještě krátce povařit, aby nebyly uvnitř syrové.
Obrázek k receptu na palačinky s jahodovým žahourem

Palačinky s jahodovým žahourem: Když slíbím k obědu tyhle palačinky, i ten největší lenoch přijde rád

Obrázek k receptu na meruňkové knedlíky

Nadýchané meruňkové knedlíky s mákem: Letní pochoutka z tvarohového těsta plná ovoce

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest