Skvělé krémové potěšení z 2 plátů listového těsta a krémového sýra typu Philadelphia. Recept je velmi snadný a plný bohaté chutě krému s nádechem vanilky a skořice. S cheesecakem nebo-li tvarohovým dortem se nejčastěji určitě setkáváte v různých cukrárnách nebo lepších pekárnách. Nejlepší si však připravíte sami doma. Podle toho, odkud pocházíte, cheesecake vám připomenete buďto dětství nebo ve vás probudí moderního ducha cukrářské gastronomie. Cheesecake totiž není žádnou novinkou, zejména v západních zemích od nás. Další nespornou výhodou je, že příprava vám nezabere více než 15 minut. Cheesecake je výtečný jak právě vytažený z trouby, tak uleželý z lednice. K pečení použijeme plech o rozměru 33 x 23 cm, důležité je, aby se nám do něj pohodlně vešel vyválený plát listového těsta.
Recept na tvarohový cheesecake z listového těsta
Délka přípravy 15 minut, délka pečení 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 2 vyválená listová těsta
- 500 g sýra Philadelphia
- 1 hrnek cukru
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce mleté skořice
- 2 lžíce moučkového cukru
- máslo na vymazání
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 175°C a plech vymažeme máslem.
2. 1 plát listového těsta rozložíme na plech.
3. Ve větší míse si vyšleháme sýr o pokojové teplotě s 1 hrnkem cukru a vanilkovým extraktem.
4. Šleháme tak dlouho, dokud nezískáme jemný krém.
5. Tento krém rovnoměrně uhladíme na listové těsto v plechu a druhy vyválený plát těsta opatrně položíme na tuto krémovou vrstvu.
6. Nyní si v misce smícháme rozpuštěné máslo, skořici a 2 lžíce cukru.
7. Touto máslovou směsí potřeme vrchní plát těsta a plech dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut dozlatova.
8. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme 20 minut vychladnout, než začneme podávat.
Tip na zdokonalení
Před podávání pokapejte nakrájený cheesecake medem. Je to opravdová lahůdka! Pokud máte doma ovoce, přidejte mezi krém a vrchní plát těsta například borůvky, maliny atd. Celý cheesecake tím osvěžíte a dostane úplně nový rozměr. Nebojte se celý obsah cukru v receptu nahradit medem, stévií nebo javorovým sirupem. Získáte tak dezert s plně přírodním sladidlem.
Na závěr: Proč si tento tvarohový dort z listového těsta oblíbíte
- Snadná příprava: Zabere vám jen 15 minut, takže je ideální pro nečekané návštěvy nebo náhlou chuť na sladké.
- Neodolatelná krémová náplň: Směs změkčeného smetanového sýra a cukru vytváří bohatou a krémovou náplň, která skvěle doplňuje máslové srpkové rohlíky.
- Skořicový křup: Generózní posypání skořice a cukru navrchu dodává lahodnou křupavost a jemné kořenění, které zvýrazní celkovou chuť.
- Všestranné podávání: Můžete si kastrol vychutnat teplý hned po upečení nebo vychlazený po uložení v lednici. Obojí je vynikající!