Máte rádi müsli? A přečetli jste si někdy složení a zamysleli se nad množstvím obsaženého cukru? Ano, dá se koupit i nedoslazované, ale stejně dobře si ho můžete vyrobit i sami doma za příznivější cenu. Navíc máte jistotu, že neobsahuje žádné konzervanty. Müsli je symbolem zdravé snídaně a díky vyváženému složení vás skvěle zasytí na celé dopoledne.

Ještě než se pustíme do receptu, musím se zastavit u samotných ovesných vloček. Ty totiž právem patří mezi superpotraviny. Obsahují velký podíl vlákniny, minerálních látek, vitaminů a rostlinných bílkovin, které přispívají ke zdravému trávení, dodávají energii a podporují hubnutí. Navíc jsou přirozeně bezlepkové, pokud jde o certifikované vločky, takže si je mohou dopřát i celiaci. Díky tomu, že v nich najdeme více bílkovin než v jiných obilovinách, vyhledávají je především sportovci, vegetariáni a vegani. Pokud chcete mít jistotu, že vaše müsli bude opravdu TOP zdravé, pořiďte si na jeho výrobu suroviny v bio kvalitě. I kdybyste tak neučinili, buďte si jistí, že domácí müsli je určitě zdravější než to průmyslově zpracované ze supermarketu. Recept je velmi snadný.

Recept na domácí müsli

Doba přípravy: 40 minut

Co potřebujeme

  • 250 g ovesných vloček (2,5 hrnku, jemně mletých)
  • 80 ml medu
  • 3 ks banánů (zralé)
  • 100 g kandovaného ovoce (např. meruňky, švestky, pomerančová kůra)
  • 75 g rozinek (½ hrnku)
  • 90 g vlašských ořechů (¾ hrnku, posekané)
  • 60 g semínek (½ hrnku: slunečnice, sezam, lněné…)
  • 80 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)

Postup přípravy domácího müsli

1. Banány rozmixujeme a smícháme s ostatními ingrediencemi.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a směs na něj rovnoměrně rozprostřeme a uhladíme.

3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut. Při pečení raději směs hlídáme a jakmile začne zlátnout, troubu vypneme. Banány a med mají tendenci začít rychle zkaramelizovat a připálit se.

4. Necháme zchladnout, zabalíme do potravinové fólie a nakrájíme druhý den.

Vylaďte si müsli podle svého

  • Kandované ovoce úplně nevyhledáváte? Nevadí, nahraďte ho kompletně sušeným ovocem, napřílad datli, fíky, meruňkami, švestkami nebo čímkoli, na co si jen vzpomenete.
  • Výborně v müsli chutná také strouhaný kokos.
  • Můžete také použít jakékoli ořechy – mandle, lískové ořechy nebo kešu.
  • Nebojte se sáhnout po kokosovém oleji.
  • Provoňte si müsli oblíbeným kořením – skořicí, kardamonem nebo vanilkou.
Obrázek k receptu na lžícový rybízový koláč

Nejsnadnější ovocný koláč pro začátečníky: Lžícový rybízový koláč s drobenkou

Obrázek k receptu na jablečný koláč s vanilkou

Máte jablka ze zahrady? Upečte si šťavnatý jablečný koláč s vanilkou, který je skvělý na nedělní odpoledne i všední den

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest