Máte rádi müsli? A přečetli jste si někdy složení a zamysleli se nad množstvím obsaženého cukru? Ano, dá se koupit i nedoslazované, ale stejně dobře si ho můžete vyrobit i sami doma za příznivější cenu. Navíc máte jistotu, že neobsahuje žádné konzervanty. Müsli je symbolem zdravé snídaně a díky vyváženému složení vás skvěle zasytí na celé dopoledne.
Ještě než se pustíme do receptu, musím se zastavit u samotných ovesných vloček. Ty totiž právem patří mezi superpotraviny. Obsahují velký podíl vlákniny, minerálních látek, vitaminů a rostlinných bílkovin, které přispívají ke zdravému trávení, dodávají energii a podporují hubnutí. Navíc jsou přirozeně bezlepkové, pokud jde o certifikované vločky, takže si je mohou dopřát i celiaci. Díky tomu, že v nich najdeme více bílkovin než v jiných obilovinách, vyhledávají je především sportovci, vegetariáni a vegani. Pokud chcete mít jistotu, že vaše müsli bude opravdu TOP zdravé, pořiďte si na jeho výrobu suroviny v bio kvalitě. I kdybyste tak neučinili, buďte si jistí, že domácí müsli je určitě zdravější než to průmyslově zpracované ze supermarketu. Recept je velmi snadný.
Recept na domácí müsli
Doba přípravy: 40 minut
Co potřebujeme
- 250 g ovesných vloček (2,5 hrnku, jemně mletých)
- 80 ml medu
- 3 ks banánů (zralé)
- 100 g kandovaného ovoce (např. meruňky, švestky, pomerančová kůra)
- 75 g rozinek (½ hrnku)
- 90 g vlašských ořechů (¾ hrnku, posekané)
- 60 g semínek (½ hrnku: slunečnice, sezam, lněné…)
- 80 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)
Postup přípravy domácího müsli
1. Banány rozmixujeme a smícháme s ostatními ingrediencemi.
2. Plech vyložíme pečicím papírem a směs na něj rovnoměrně rozprostřeme a uhladíme.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut. Při pečení raději směs hlídáme a jakmile začne zlátnout, troubu vypneme. Banány a med mají tendenci začít rychle zkaramelizovat a připálit se.
4. Necháme zchladnout, zabalíme do potravinové fólie a nakrájíme druhý den.
Vylaďte si müsli podle svého
- Kandované ovoce úplně nevyhledáváte? Nevadí, nahraďte ho kompletně sušeným ovocem, napřílad datli, fíky, meruňkami, švestkami nebo čímkoli, na co si jen vzpomenete.
- Výborně v müsli chutná také strouhaný kokos.
- Můžete také použít jakékoli ořechy – mandle, lískové ořechy nebo kešu.
- Nebojte se sáhnout po kokosovém oleji.
- Provoňte si müsli oblíbeným kořením – skořicí, kardamonem nebo vanilkou.

Nejsnadnější ovocný koláč pro začátečníky: Lžícový rybízový koláč s drobenkou

Máte jablka ze zahrady? Upečte si šťavnatý jablečný koláč s vanilkou, který je skvělý na nedělní odpoledne i všední den
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková