Špagety carbonara jsou klasikou italské kuchyně, která se vyznačuje jednoduchostí a bohatou chutí. Věděli jste, že tato lahůdka pochází z Říma a je oblíbená po celém světě. Přestože existuje mnoho variant, tradiční recept vyžaduje pouze několik základních ingrediencí: špagety, italskou slaninu, vejce, parmazán a pepř.
Příprava špaget carbonara je rychlá a snadná, což z ní dělá ideální jídlo na rychlý oběd nebo večeři. Klíčem k dokonalosti je správné načasování a technika míchání ingrediencí, aby se vytvořila krémová a bohatá omáčka bez použití smetany.
Tento základní recept o pěti surovinách Vám zabere 5 minut na přípravě a 10 minut vaření.
Recept na špagety carbonara
Potřebné vybavení
- Hrnec na vaření špaget
- Pánev
Suroviny
- 1 balení špaget
- 300 g nadrobno nakrájené slaniny (ideálně italská pancetta)
- 10 ks vajec
- 200 g parmezánu
- sůl, pepř
Postup
- Nejprve si dáme vařit vodu, kterou dostatečně osolíme a vaříme špagety podle návodu, do stavu al dente (na skus)
- Mezitím si na hlubší pánvi opražíme slaninu, slanina by měla být krásně opečená a křupavá
- Jakmile máme hotovou slaninu vypneme plotnu a nastrouháme si do mísy na jemno parmezán
- K parmezánu přidáme rozklepnuté vejce
- Směs z vajec a parmezánu důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem
- Když jsou těstoviny al dente vyjmeme je z vody a přendáme (pomocí kleští nebo děrované naběračky) je ke slanině, vše promícháme
- Vodu z těstovin si nechte na straně může se nám ještě hodit
- Následně k horkým těstovinám a slanině přidáme směs z parmezánu a vajec
- Vše důkladně promícháme, následně přidáme půl hrnku vody z těstovin, pořádně vše promícháme dokud těstoviny nebudou krásně obalené vejcem a nevznikne krémová omáčka, aniž bychom použili smetanu
Poznámky
- Přečtěte si v našem článku, jak se správně vaří těstoviny.