Přestože každý z nás zná spousty pomazánek a jsou oblíbenou součástí studené kuchyně, tato je zcela jiná. Jde o fakticky netradiční pomazánku, protože uzený jazyk není obvyklou ingrediencí čehokoliv. To je ale obrovská škoda, protože tento svalnatý kus masa má velký potenciál v české gastronomii. Ať už vyberete jazyk vepřový či hovězí, pomazánka bude v obou případech velmi delikátní.
V každém případě však musíte myslet na to, že hovězí jazyk je vhodné povařit o něco déle, i když se jedná o uzený jazyk. Pomazánka je jednoduše s uzeným jazykem velmi luxusní a specifická, proto jazyky rozhodně ničím nenahrazujte! Nedocílíte požadovaného výsledku a připravíte se o výjimečný chuťový zážitek.
Recept na pikantní pomazánku s uzeným jazykem
Ingredience pro přípravu
- 350 g uvařeného uzeného jazyka
- 80 g majonézy
- 2 lžičky najemno nastrouhaného křenu
- 3 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička pálivé papriky
- 2 lžičky sladké papriky
- pepř
- 2 stroužky česneku
Postup přípravy
1. Uvařený uzený jazyk rozemeleme a přidáme k němu křen, majonézu, pažitku, kečup, hořčici, worcesterskou omáčku, česnek, pepř a oba druhy mleté červené papriky.

Recept na tuňákovou pomazánku: skvěle se hodí na jednohubky a oslavy
2. Vše spolu poctivě promícháme a podáváme s čerstvým nebo opečeným pečivem.
Jaké vlastnosti má jazyk jako maso?
Jazyk je mimořádně jemný a lahodný kus masa vyznačující se velkou šťavnatostí. Jelikož jde o čistý sval, nehledejte na něm žádný nadbytečný tuk. V kombinaci s křenem a hořčicí se z něj stane pohádková delikatesa, kterou si rychle oblíbíte. Navíc je jazyk bohatý na bílkoviny a na železo.

Pomazánka z uzené makrely s bylinkami: Svačina bez konkurence
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI