Tato vajíčková pomazánka je famózní krémová lahůdka s pikantním nádechem. Její základ je oblíbenou klasikou v české studené kuchyni, ale s jemnou lučinou a štiplavých křenem vznikají nové chutě a emoce. Pomazánka je mimo jiné samozřejmě výtečná, když ji podáváte s čerstvým chlebem, křupavou bagetou nebo opečenou topinkou. Tuto pomazánku také doporučuji jako chutné pohoštění pro přátele.
Vaječné pomazánky jsou známé po celém světě a napříč různými kulturami. Z těch nejznámějších se můžete setkat s „egg salad“ v USA a nebo s vaječnou pěnou s hořčičným nádechem, která se podává ve Francii. U nás je oblíbená zejména kvůli nízké ceně a lehké konzistenci. Navíc je velmi variabilní, lehce si ji libovolně dochutíte podle sebe.
Recept na pikantní vaječnou pomazánku
Ingredience pro přípravu
- 200 g lučiny
- 30 g másla
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 1 cibule
- 2 – 3 lžičky krenexu se smetanou
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Uvařená vejce nastrouháme a cibuli nakrájíme najemno.
2. Promícháme s lučinou, máslem, krenexem a hořčicí.
3. Osolíme a opepříme dle chuti a podáváme s čerstvým a křupavým pečivem.
Zajímavost o křenu
Přestože křen je tak trochu samorost a jakmile si ho na zahrádce doma vysadíte, množí se v podstatě sám, tak nejde jen o obyčejné dochucovadlo. Jde o velmi silné přírodní antibiotikum podporující imunitní systém. Pomůže nám při nachlazení a má skvělé protizánětlivé účinky. Ve spojení se smetanou je jeho chuť jemnější a harmonicky se doplňuje s ostatními surovinami.

Vajíčkově-rybí pomazánka s ajvarem

Croissanty z listového těsta, které si naplníme vajíčkovou a lososovou pomazánkou. A navíc i recepty na pomazánky
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI