Výroba těchto trubiček je přímo umělecká práce a ne každý si na ni troufne, ale výsledek ten určitě stojí za to. Na to, že jsou trubičky vyrobené z obyčejného těsta, působí téměř slavnostně. Jejich půvab spočívá v tom, že jsou křupavé na povrchu, uvnitř voňavé a duté, připravené buď k naplnění, anebo jen tak ke křupání. Ať světlé nebo tmavé, vždycky v sobě mají kus poctivého domácího řemesla.
K jejich výrobě budete potřebovat kovové trubičky určené přímo na tento účel, protože jsou menší než trubičky na kremrole. Když se trubičky pečou přímo na nich, vzniká cukroví pevné a zároveň jemné, které se nekroutí a neláme a vždycky působí elegantně. Trubičky mohou být světlé vanilkové nebo tmavé kakaové, bez náplně jsou krásně křupavé, jen lehce sladké, ale teprve s krémem dostanou tu pravou podobu. Rumová nebo máslová náplň dodá tu správnou vánoční vůni, vanilková nebo ořechová zase jemnost, která připomene staré dorty z cukráren. Jedno ovšem mají trubičky společné – nikdy nezůstanou dlouho na stole.
Recept na domácí trubičky pečené na kovových formách
Ingredience potřebné k přípravě trubiček pečených na kovových formičkách
Suroviny na světlé trubičky
- 300 g hladké mouky
- 130 g másla
- 1 vejce
- 125 g moučkového cukru
Suroviny na tmavé trubičky
- 350 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžíce kakaa
- 180 g másla
Postup přípravy trubiček
1. Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici asi hodinu zchladit a rozválíme na tenkou placku, pouze 2-3 mm, ne silnější.
2. Těsto válíme na trochu pomoučeném válu a nesmí být teplé, jinak se bude lepit.
3. Z těsta vykrojíme pásy široké 2-3 cm a dlouhé podle trubičky (většinou 8-10 cm).
4. Pásek musí být rovnoměrný, aby se trubička pekla stejně a nevlnila se.
5. Kovovou trubičku lehce potřeme tukem, proužek těsta přiložíme na kraj trubičky a napevno omotáme kolem dokola tak, aby se okraje těsta překrývali jen lehce. Spoje jemně přimáčkneme, při pečení se slepí. Případné přebývající konce uřízneme nožem.

6. Trubičky pokládáme na plech s pečícím papírem spojem dolů a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 10-15 minut, dokud nejsou lehce zlatavé a drží tvar. Kakaové trubičky je třeba hlídat, pečou se rychleji.
7. Po vytažení z trouby necháme trubičky pouze 20-40 vteřin odpočinout a jednou rukou uchopíme trubice a druhou opatrně pootočíme a stáhneme.
8. Pokud trubičky necháme vychladnout úplně, přilepí se a nejdou stáhnout. Pokud je stahujeme příliš horké, deformují se!
9. Stažené trubičky necháme zcela vychladnout.
10. Plníme libovolnou oblíbenou náplní, například karamelovým sálkem smíchaným s máslem.
Rady ke stahování trubiček
K stahování horkých trubiček použijte dlouhé úzké nůžky, které vsunete do horké trubičky a mírně roztáhnete, tak upečenou trubičku lehce stáhnete.
Zlato od včelaře na talíři: Tajemství dokonalých medových trubiček s karamelovým krémem
Domácí kremrole plněné sněhem: Trubičky z listového těsta, které si od základu připravíme doma
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková