Velikonoce jsou svátkem, který symbolizuje nový začátek, naději a probuzení přírody. A co by to bylo za oslavu jara bez chutné domácí sekané. Velikonoční sekaná není jen velmi chutné jídlo, ale díky ní i využijeme vykoledované vejce.

Nevím jak vy, ale já mám každé Velikonoce problém co s vykoledovanými vejci udělat. Vajíčkovou pomazánku dělám na několik způsobů no a pak mne napadlo dát tvrdé vejce do sekané. Od té doby tuto verzi sekané doma děláme vždy po Velikonocích, ale i v průběhu roku.

Vyzkoušejte tuto verzi sekané, je opravdu výborná. Kombinace mletého masa, vajec natvrdo, česneku, majoránky či čerstvých kopřiv je prostě výborná. Dokonalou tečku sekané dodává obalení sekané do slaniny. Jak spotřebováváte vejce z velikonoční výslužky vy? Inspirujte naši komunitu s velikonočními recepty. Těšíme se na ně.

TIP: recepty v mnoha variantách na vajíčkové pomazánky

Sekaná
Foto: Cooky.cz: Velikonoční sekaná

Recept na velikonoční sekanou s vejci a slaninovým kabátem

Potřebné suroviny:

  • 1 kg mletého masa (mix hovězího a vepřového masa)
  • 3 – 4 ks vejce natvrdo (oloupané vejce, vcelku)
  • vejce do masové směsi
  • 3 stroužky česneku (prolisovaného)
  • lžíci majoránky (lze nahradit čerstvými kopřivami)
  • lžíce plnotučné hořčice
  • 50g ovesných vloček
  • lžička soli
  • 1 malá cibule najemno nakrájená
  • 200g slaniny (plátků slaniny)

Postup přípravy

1. Nejprve si připravíme masovou směs na sekanou a to smícháním těchto surovin: mleté maso, prolisovaný česnek, majoránka, plnotučná hořčice, ovesné vločky, vejce, sůl, nakrájená cibule. Vše důkladně promícháme.

2. Nyní si vyložíme formu na chlebíček, kterou vyložíme plátky sekané.

Forma vyložená slaninou
Foto: Cooky.cz: Forma vyložená slaninou

3. Poté dáme do poloviny přichystanou směs a na ně, položíme vejce natvrdo na směs.

Sekaná
Foto: Cooky.cz: Velikonoční sekaná

4. Následně dáme na vejce zbytek směsi na sekanou. Poté obložíme masovou směs slaninou i ze shora.

Hlavní obrázek domácí sekané

Rodinný recept na domácí sekanou z mletého masa

5. Takto připravenou sekanou vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů po dobu 90 minut.

Upečená sekaná
Foto: Cooky.cz: Upečená velikonoční sekaná

Hotovou sekanou nakrájíme a podáváme s oblíbenou přílohou.

Dobrou chuť.

Obrázek receptu na pokrm Nadívaná sekaná s bramborovou přílohou - dokonalý oběd pro celou rodinu

O stupeň lepší sekaná: Domácí sekaná plněná vajíčkem, párkem a okurkou

Video recept na velikonoční sekanou

Autor videa: cooky.cz,

Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest